Pages

30 september, 2007

Radittan-dittan-dittanlej

Vissa saker sprider sig som en infektion i nördkretsarna. En sak som är aktuell nu och har varit det ett tag är Leekspin. Hur länge orkar ni lyssna på låten?

Jag skriver hemtenta just nu. Eller, inte bokstavligt talat, men den ligger ute på nätet och jag har laddat ned den och sedan skrivit ut. Däremot vet jag inte alls hur jag skall svara på frågorna. Högskola är svårt.

Mikusagi

Räknas på nätet

Igår var Magnus Uggla hos Babben och pratade om bloggar och Facebook. Det sades att på Facebook gäller det att få så många vänner som möjligt. Igår lade jag till Thomas Järvheden på min kompislista och när han accepterade min förfrågan kändes det som om jag var ballast i hela Bandhagen. Även om han säkert accepterar alla vännerförfrågningar han får. Jag är ändå ballast.
Idag hittade jag Judith Butler på Facebook. Först hittade jag en grupp som hette något i stil med "fuck Judith Butler" (jag hittade den när jag sökte på queer feminism). Sedan sökte jag vidare och hittade ett par J. Butlers och en har en bild som liknar den Butler gruppen menade. Är Judith Butler medlem i Facebook? O__O Nej, nu går jag nog och svimmar!

Mikusagi

29 september, 2007

Konstruerandet av kön

I gymnasiet tog min psykologilärare upp ett fall där 18 individer fördelade på två byar hade "drabbats" av ett "enzymfel" som gjorde att deras manliga könsorgan inte såg ut som manliga könsorgan. Därför uppfostrades dessa 18 personer som flickor. När individerna hamnade i puberteten påverkades deras könsorgan av testosteron så att man såg att individerna var biologiska män. 17 av dem ändrade då sin könsidentitet till man och 16 tog på sig en manlig könsroll.

En sak jag inte tänkte på då, när läraren ställde frågor jag inte alls kunde svara på, var att de 18 individerna själva såg sina manliga könsorgan och genast associerade det till hur andra personer med manliga könsorgan agerade i samhället. Även om de var uppfostrade som flickor så visste de vad som förväntades av pojkar/män. Formandet av en person upphör inte efter uppfostrandet, utan är ett ständigt pågående skeende.

Anledningen att jag kom och tänka på det nu är att jag läser Connells Masculinities och att det exemplet förekom där. Nu skall jag läsa vad Connell har att säga om fallet.

Mikusagi

27 september, 2007

Tänkvärt om städning

En av böckerna vi läser på kursen är Lena Gemzöes Feminism. Jag tänkte citera lite från den. Meningarna handlar om varför hushållsarbete hamnar under rubriken "reproduktion".

Vad finns det för likhet mellan att läsa sagor för en femåring och att dra en dammsugare över golvet? Inte mycket, kan det tyckas, men ändå ser arbetsdelningen mellan könen ut så att dessa två sysslor verkar hänga ihop på något mystiskt vis - de tillfaller oftast kvinnor.
Kvinnan som piga, sidan 109


Jag tyckte att den var så rolig när jag läste den att jag skrattade lite för mig själv. Det gör jag inte ofta, i alla fall inte när jag läser.

Mikusagi

Idag inleds rättegångarna

Jag är nyss hemkommen från en demonstration. Anledningen till att jag är hemma redan är att jag var skitnödig och inte hade någon blöja på mig.

Vi skulle stå utanför hovrätten 08:30 och vara stöd när målsägande kom till plats, men vi gick vilse. Efter att ha snurrat runt efter Svea Hovrätt en stund hittade vi en skylt som vi trodde var vår räddning, men det ståd "Svea Maträtt" på den. Efter ett tag hittade vi faktiskt hovrätten, men så fick någon ett SMS om att rättegången var flyttad på grund av säkerhetsskäl. Vi fick information om vart, det visade sig att vi skulle behöva åka buss och gå en massa. Sedan gick vi fel tre-fyra gånger till men till slut kom vi rätt. Vi var säkra för det var en massa poliser där, och efter ett tag lade vi märke till alla kameror, och till Henrik Olsson från Voxpop/Jupiter/Salve.
Folk ställde sig i kö för att komma in till allmänheten, men jag skyndade hem till toaletten.

Nu måste jag förbereda mig inför morgondagens debatt, och laga lunch till mig och Lingon.

Metro

Mikusagi

24 september, 2007

Det kan ju inte ha varit min födelse hon pratade om

Idag skulle jag hämta mamma från hennes jobb, men jag fick vänta en stund eftersom kopiatorn krånglade. Ett papper hade fastnat. Mamma stod på knä och kämpade sig svettig med att få loss papperet. Till slut satt det inte längre något papper i maskineriet.
Mamma ställde sig lättat upp och sade "Det är som en förlossning!" och jag kunde inte låta bli att undra vad det är för förlossningar hon har varit med på eftersom papperet kom ut i flera delar.

Nu hängde jag ut min mamma vilket jag inte får för henne, men jag gissar att det här inte gör något för jag är så rolig!

På vägen till mammas jobb stötte jag på min gamle svensklärare Larz. Det var trevligt. Vi pratade ett tag. Jag har planer på att bli svensklärare, och jag har tänkt att jag skall inspireras lite av Larz. Han talade om ordklasser och tempus med så stor inlevelse att man inte kunde låta bli att vilja lära sig mer. Jag minns hur han energiskt pekade här och där på tavlan samtidigt som det på hans röst lät som om han nyss hade kommit på hur DNA egentligen fungerar. Det kändes som om han lärde oss något helt nytt.
Det finns fler lärare jag har tänkt sno lite taktik från, och så har jag andra som exempel för hur jag inte skall göra. Jag skall t.ex. inte stå och skrika dagarna i ända, då får eleverna ont i huvudet.

Mikusagi

Idol 2007

+ =

Tycker familjen.

Mikusagi

21 september, 2007

Vägra vara kuvad

Alex Schulman är bloggkungen. Varför vet jag inte, jag orkade inte läsa. Jag minns inte i vilken tidning det stod heller.
Vad innebär det att vara bloggkung? Bestämmer A.Schulman över alla andra bloggare? Får Schulman ge sig ut och hälsa på hos andra medier och representera bloggarna?
Eller är det så att han bara syns och hörs mest, och har mest resurser att röra sig med? Ungefär som i Magnus Ugglas Kung i baren.

Jag vägrar låta Schulman vara kung över mig!

Mikusagi

Kan man bli vuxen även om man är naiv?

Tänk att jag trodde att folk faktiskt inte medvetet var rädda att pojkar skulle bli bögar av att leka "tjejlekar". Jag trodde det var mer en sådan sak som folk tänkte omedvetet, inte något man uttalade. Oj så naiv jag är!
En sak jag har tänkt på, är att de som säger det stödjer teorin om att sexualiteter är konstruerade och att heterosexualitet inte är naturligt. Det är nog inte alls vad de vill säga, men det är vad de säger.

Det är synd om genuspedagogik på vissa dagis leder till ännu starkare uppdelningar, så skall det ju inte alls vara. Hela teorin är inte dålig bara för att några dagis har tolkat det så att man skall dela upp barnen i flickor-pojkar och ta hand om dem var för sig och då behandla dem olika. Det är ju egentligen inte det man vill. Rom byggdes inte på en dag.

Förresten, allt det här snacket om att pojkar är mer tävlingsinriktade... är det bara jag som i min barndom upplevde att ALLA mina kompisar (varav 90% var tjejer) var tävlingsinriktade? Lite för tävlingsinriktade?
Det kanske bara var så på min skola, men det bevisar ändå att man inte skall behandla människor efter en stereotyp.

Mikusagi

20 september, 2007

Vi är arga, många och envisa

Nästa vecka skall jag vara aktivist och jag känner mig peppad för det! Studentföreningen Orlandos medlemmar skall stå utanför hovrätten på Riddarholmen när hovrättsförhandlingen för en av Stureplansvåldtäkterna äger rum.
Nu skall Miku bli tonåring på riktigt! Vara riktigt arg på allt och skrika hela dagarna.

Förresten är världen liten.

Mikusagi

Jag heter Friedrich Engels

Jag tänkte publicera mitt tal här. Bara för att jag vill och kan, och för att jag vill ha det någonstans ifall mitt block försvinner i en eldsvåda.

Arla och Lingon får låta bli att läsa talet så länge, för jag tänkte använda dem som offer! Jag vill öva mer på att tala eftersom jag inte blev nöjd igår. Så Lingon, Arla, det här är sista meningen ni läser, okej?

Mina vänner, vi lever i en föråldrad värld med värderingar från en svunnen tid.
När människan fick större och större tillgångar, som ägdes av enskilda personer och inte samhället, blev det allt viktigare att veta vart pengarna tog vägen om man, och det var oftast män som ägde, avled. Ur detta behov uppkom monogamin med faderskap och arvsrätt.
Som det ser ut idag gifter man sig med en person och är förväntad att hålla ihop med den personen livet ut. Det är detta som kallas för monogami, och jag hävdar att den sker på främst kvinnans bekostnad.
Varför det? Hur kan jag påstå det? Kan man ju undra. Ja,

  • för det första vinner hon inget på monogamin. Det är mannen som vill säkerhetsställa sitt biologiska föräldraskap. Kvinnan vet redan att hon är mamma till sina egna barn.
  • För det andra blir hon sexuellt, och i viss mån emotionellt, bunden ( /begränsad) till en enda man. Om hon är otrogen kan det få dramatiska följder! Däremot kan mannen ha affärer med både den ena och den andra utan att få lida för det. På sin höjd kanske han får skämmas lite.
  • För det tredje hamnar kvinnan i ekonomiskt underläge. Detta är inte bara monogamins verk utan också kapitalismens.

Äktenskapet är en institution som blivit till för mannens, nästan uteslutande mannens, vinning. Monogamin begränsar kvinnans frihet, men också mannens. Endast i ett samhälle som inte sitter fast i kapitalismens klor, kan vi bli fria. Då barnen är allas ansvar och tillgångar ägs gemensamt blir kvinnor och män jämställda. Efter revolutionen kommer vi att leva i ett friare samhälle där män och kvinnor kan hänge sig åt vem de önskar utan att behöva tänka på ekonomiska (eller biologiska) följder.
Kamrater, sluta aldrig hoppas, framtiden är nära!


Det bör understrykas att detta är ett tal där jag gestaltar Friedrich Engels. Talet speglar alltså inte mina personliga åsikter.

Mikusagi

Språket skapar världen

Jag tycker att poststrukturalism är jätteintressant! Det kan ju bero på att jag är intresserad av språk, filosofi och genus, och poststrukturalism är något jag kan kombinera dem i. Faktiskt så är hela postmodernismen något jag skulle vilja titta närmare på. De hör ihop på något vis, men Wikipedia påstår att ingen vet riktigt hur.

Förhållandet mellan poststrukturalism och postmodernism är oklart. Kritiker till dessa brukar klumpa ihop dem, medan förespråkarna gör vissa distinktioner. Postmodernism har hävdats vara en tillämpning av poststrukturalismen. Postmodernism brukar också användas i vidare bemärkelse som namn på en epok (den post-moderna).
http://sv.wikipedia.org/wiki/Poststrukturalism



Nej men! Det här är andra gången (idag) som jag lägger ifrån mig boken för att blogga! Bara för att jag blir så lyrisk över allt jag får, kan och vill lära mig. Skärp dig, Miku!

Mikusagi

Gratis musiktips rakt in i hemmet

Igår var det någon som busringde hemtelefonen. Jag svarade och en musiksnutt spelades upp. Jag kände igen den, och tänkte att den nog var från en reklam så jag fortsatte att lyssna tills personen lade på. Jag kom inte på vilken reklam det var.
Nu lyssnar jag på Klassiska musikunder - Speglingar och stycke 9 lät precis som den musiksnutt jag hörde i telefonluren igår! Det är Erik Saties Gymnopéide nr 1. Jag kanske kände igen den från skivan och inte från TV:n.

Idag skall jag äntligen bli queerfeminist :D

Mikusagi

19 september, 2007

Vi kan vara våra egna mammor

Till seminariet idag kom det ingen lärare :o Det var udda. Vi tog tag i det hela själva, eftersom vi är stora nu. Folk fick frivilligt ställa upp och hålla tal (om läraren hade varit där så skulle vi förmodligen ha lottat eftersom inte alla skulle hinna) som de hade testat på sina basgrupper timmen innan.
Jag tyckte att det var spännande att ha lektion utan lärare (varför läraren aldrig kom vet vi inte), och det var kul att folk var engagerade och ville göra något, till skillnad mot gymnasiet där folk skulle ha gått hem efter tjugo minuter.
När jag satt i min lilla basgrupp A1 innan själva "huvudseminariet" gick det rätt så bra med mitt tal (imorse lyckades jag skriva ihop något vettigt efter att ha dissat mina två första tal) även om jag stakade och tappade bort mig. Mina kurskamrater var positiva och jag fick en riktig kick när alla berättade vad de tyckte. När jag höll talet för hela klassen gick det inte riktigt lika bra, jag kände ibland att jag pratade utan att vara medveten om vad jag sade. Det blir så ibland när jag talar inför publik, jag kopplar bort mig. Fast jag stakade inte lika mycket, och inte tappade jag bort mig heller. Så även om jag hade försämrats, hade jag samtidigt förbättrats! Nu skall vi bara lära oss att göra endast det senare.
Det var intressant att höra andras tolkningar av texterna, men mest intressant tyckte jag nog det var att se/höra hur folk framförde sina argumenterande tal. Jag upptäckte att det finns väldigt många olika sätt att tala på. Vissa borde publicera sina texter på nätet, för de kändes moderna och lätta att ta till sig även om själva budskapet är gammalt. Dessutom tror jag att många av texterna (de i nytappning) skulle kunna vara intressanta för människor som inte alls är insatta i genusfrågor eller feminism.

Det har varit en mycket givande dag idag.

Mikusagi

18 september, 2007

Fredrik Ockare

Jag måste skriva om hela mitt tal för jag har insett att det inte tilltalar om jag inte drar upp kapitalism och kommunism. Jag tänkte bara förklara att monogami är skadligt för kvinnan, alltid, men jag måste nog ta med hela Friedrich önskan om en bättre värld, vilket innefattar kommunism. Jag tänkte begränsa mig men så bad jag mamma motargumentera och märkte hur lätt det är för en kapitalist på 2000-talet att säga att jag (eller Friedrich) har fel.
Hur gör vi nu då? Vi äter på saken tycker jag.

Förresten var jag på Huddingegymnasiet (HGY) idag hälsade på främst en gammal lärare till mig. Min favoritlärare ever ever ever~ Vi pratade i över en timme.
Fast jag var inte där i endast ett ärende. Min kompis Doris fyller år imorgon (fast jag trodde att det var idag) så jag tog med mig en present. Japanskt godis! :D

Nu får jag återgå till narratio och proposito
Mikusagi

Hur var det nu?

Efter att ha läst Engels' text en tredje gång är jag förvirrad. Först säger han att det monogama äktenskapet är något dåligt som uppstod ur kapitalismen, sedan säger han att tvåsamhet ligger i människans natur. Fast kanske menar han att den naturliga tvåsamheten accepterar partnerbyte medan äktenskapet är menat att hålla livet ut.
Fast jag känner att jag skulle behöva ha någon här som diskuterade texten med mig.
Nu skall vi inte vara oroliga, övningen handlar inte främst om att tolka författaren rätt, utan att lära sig argumentera. Vilket är ännu jobbigare!

Mikusagi

Regnbrödsovjetunionen

Imorgon skall vi ha seminarium och alla skall vara feministiska klassiker. Man skall hålla ett tre minuter långt tal och övertyga alla om sitt argument.
Jag skall vara Friedrich Engels. Efter att ha läst hans text Familjens, privategendomens och statens ursprung (Kvinnopolitiska nyckeltecker s.55-61) två gånger har jag kommit fram till att min tes skall vara följande:

  • Monogamin sker på kvinnans bekostnad och inskränker på hennes frihet.
Fast en omformulering kanske behövs till imorgon.
Tre minuter tycker jag är lång tid, jag är inte alls bra på att prata länge. Jag brukar ge konkret fakta utan en massa dekorationer runt omkring. Så okvinnligt av mig!

Nu blir i alla fall Arla glad, eftersom jag skall säga att monogami är skadligt för samhället. På ett ungefär. Fast det är inte riktigt så enkelt, ändå. F. Engels är så dubbelsidig!

(Titeln är hämtad från Arlas blogg, men citatet är mitt från början.)

Mikusagi

17 september, 2007

Så var det den där sociala biten då...

Jag är inte så bra på att vara social. I alla fall inte med folk som jag inte känner. Jag förstår inte riktigt reglerna eller förväntningarna. Eller ibland förstår jag normerna men det betyder inte att jag kan leva upp till dem. Det har väl aldrig varit något stort problem för mig, men nu har jag börjat oroa mig för hur folk uppfattar mina signaler. De kanske tror att jag är ointresserad eller något annat som skulle såra dem.
Ibland vet jag vad jag borde säga, men jag gör det inte. Det är inte naturligt för mig att följa alla dessa sociala spelregler så det fungerar inte. Det är de där småorden, ni vet. Jag har börjat lite smått, jag har tänkt möta folk på halva vägen. Jag blir bättre på småprat men jag tror att för vissa så räcker det inte. De kanske tror att jag inte vill prata med dem...
När man pratar med mig så betyder ett leende eller en nick mycket, eftersom jag inte lär säga "Nej vad kul!" om jag inte är 100% pigg och orkar förstå vad folk vill ha. Jag borde gå runt med en lapp där det står "Jag lyssnar. Fortsätt gärna prata!" så att folk inte blir ivägskrämda.
På gymnasiet hade jag inställningen att jag inte skulle umgås ytligt med folk, men på högskolan är jag faktiskt beredd att göra det. I alla fall första läsåret. Man måste ju testa!
Svammel svammel, ursäkta mig!

Mikusagi

På vilket sätt är CSN-rabatter bra för oss studenter?

Jag bor hemma och är inte i så stort behov av studentrabatter, men jag vill ändå klaga! CSN skickar då och då (rätt ofta faktiskt) elektronisk post och berättar vad för rabatter jag kan ta del av. Jag får rabatt på datorer, smink, hyrfilm och damtidningar. När jag blir fattig student ( = när jag flyttar hemifrån) kommer jag inte ha råd med dator (det har jag inte nu heller för den delen) och jag kommer inte vara så intresserad av varken smink eller damtidningar (fast det kan ju bero på att jag är som jag är) utan av mat, möbler, hushållsartiklar och kläder. Ge mig rabatt på Tupperware, inte McDonald's!

Böcker får man i alla fall rabatt på... men man behöver inte visa upp kortet när man handlar! Paddan-tur (plaskbåt i Göteborg som är livsfarlig att åka) och SJ-resor är väl ungefär vad jag har använt mitt CSN-kort till.

Mikusagi

14 september, 2007

Alla är olika, alla är lika

Äntligen har jämställdhet blivit något som gäller även för barn. Man behöver inte längre vänta tills man blir vuxen för att få möta en något rättvisare värld. Nu har förskolorna tydligen, enligt Svenska Dagbladet, dragit igång genuskampen "på riktigt". Tyvärr är inte alla lika positiva som jag, vissa hävdar att genuspedagoger tvingar in barnen i vissa beteenden. T.ex. tvingar pojkar att leka tjejlekar. Jag anser att tvånget är vad som pågår innan genustänkandet kliver in på förskolan. Barn tvingas in i roller redan under det första levnadsåret. Genuspedagogik handlar inte om tvång, utan att behandla barnen lika och att ge dem fler möjligheter att utvecklas. Inte kan man väl säga att det är frid och fröjd med könsrollerna när pojkar blir bönhörda före flickor?
Jag kan lätt skälla på män som försöker motverka genuspedagogiken genom att anklaga dem för att vilja ha kvar patriarkatet och vägra ge kvinnor mer makt. För visst, det är negativt för pojkar att bli särbehandlade för då blir det tuffare för dem senare i arbetslivet, men flickornas ställning i patriarkatet förstärks när de alltid passar upp på pojkarna. Kan jag ju säga, men det tänker jag inte. Jag tror nog att det finns fler anledningar till att folk är rädda för genusvetenskapen. Det finns nog inte ett enda korrekt svar.
Jag får en känsla av att folk är rädda för feminism. Det är synd. Vet folk ens vad feminism är? Jag tycker inte att feminism är något att vara rädd för. Även om man själv inte är av den åsikten att kvinnor är underordnade män så finns det ju ingen anledning att sky de som faktiskt anser att så är fallet. Eller? Ni får gärna inflika med era egna erfarenheter och åsikter. Fast kalla er inte för "Anonym" för det år så tråkigt ):
Jag tror stenhårt på att uppfostran spelar en stor roll för hur man sedan blir som vuxen - och uppfostran är inget som nödvändigtvis enbart måste ske i hemmet. Även förskolan är en förberedelse för livet. Man skall inte behöva bli tvingad till vissa saker på grund av sitt kön. Tyvärr är det så idag att barn blir behandlade olika på grund av kön. Ni kan blunda för det, men jag ber er att inte göra det. Jag tror att skillnaden är större mellan individer än mellan könen. Man kan bevisa att män är (generellt) mer aggressiva än kvinnor (om man bortser från när kvinnorna har mens ;) ) men skall det betyda att de har rätt att vara aggressiva? Att man har anlag för något innebär inte att det är moraliskt rätt att handla efter sina impulser. Om vi gjorde det skulle världen vara en kaotisk plats, för människan är rätt hemsk när det kommer till kritan.
Men jag tror ändå att omgivningen kan påverka intressen och liknande. För inte ligger väl intresse för t.ex. segelbåtar i generna? Att flera personer i samma familj gillar segelbåtar beror ju på att det är något som kan verka för gemenskapen. Alltså tror jag inte heller att tjejer har en bokmärksgen eller pojkar fotbollskortsgen. Eller Barbie-gen, bilgen eller något annat sådant.
Pojkar och flickor skall ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Något annat vore omoraliskt.

Mikusagi

13 september, 2007

I'll be back

Imorgon skall jag tycka. Jag skall säga att man minsann inte skall tvinga killar att vara stökiga eller flickor att vara tillbakadragna, jag skall tycka att genuspedagogik på förskolor är bra och så skall jag tycka att folk är läskiga som tror att det är befriande för barnen att bli intvingade i könsroller.
Nu skall jag inte tycka alls. Jag skall titta på TV och sedan sova.

Kom tillbaka imorgon! ^__^

Mikusagi

Ord från en radikalfeminist

Jag har egentligen inte tid att blogga nu, men jag tycker en massa saker. Jag får tycka imorgon istället. Fast jag kan ju lite snabbt berätta vad som händer i skolan :o
Vi har gått igenom liberalfeminism, marxistisk feminism, radikalfeminism och socialistisk radikalfeminism. Jag är radikalfeminist nu, för föreläsaren hann inte gå igenom kritiken mot den. Hon skall göra det idag istället, och då måste jag lämna radikalfeminismen. Mycket spännande.
Idag är det först föreläsning om... intersektionalitet tror jag, eftersom vi har fått läsa i boken som heter just det, och så har vi fått läsa om feminism i islam. Sedan är det film, vi skall se Purpurfärgen. Efter filmen är det medlemsmöte med Orlando :o Så jag kommer väl hem vid 21 igen... Sena kvällar är en del av högskolans baksida.

Mikusagi

Vi måste köpa nya tapeter

I Svenska Dagbladet pågår just nu en artikelserie om könsroller. Jag tänkte länka till två artiklar.
Förut fick flickorna vänta
Förskolan förstärker könsrollerna
Have fun~

Mikusagi

11 september, 2007

Äggskal på tapeten

Nollning är på tapeten igen.
Sista året på gymnasiet pratades det mycket om nollning. Alla höll tummarna och hoppades att den skola som de kom in på skulle vara nollningsfri. Jag var också lite orolig, för jag trodde att det var något man inte kom undan. Att man blev utsatt i korridorerna. När jag sedan fick höra vilka hemskheter som nollning kunde innebära, var jag inte alls lika rädd längre. Alla saker det berättades om var ju sådant man var tvungen att gå med på. Ofta var man själv också tvungen att spela en aktiv roll. I så fall är det ju bara att säga nej! Vad är problemet?
Mina kompisar förklarade att om man inte går med på nollningen så kommer ingen elev på hela skolan vilja vara din kompis.
Nähej?
Slipp då. Skiter väl jag i. Det finns en hel värld utanför skolan där jag kan hämta kompisar.

Jag var rätt osocial (jag vill inte säga asocial för då är man typ mördare eller klottrare eller något, jag vet inte riktigt vad det betyder för jag är inte på samma våning som uppslagsverken) i gymnasiet, kom jag att tänka på nu när jag nämnde att jag inte tänkte bli nollad för popularitetens skull.
Min inställning när jag började gymnasiet var "Jag är här för att plugga, inte för att skaffa kompisar"
fast det blev ju som det blev och jag fick faktiskt några vänner. Jag antar att det är svårt att undvika att få vänner om man går hela tre år i samma skola.

Mikusagi

10 september, 2007

STORT MIKUMODEEXTRA

Eftersom jag tidigare dissade random tidningars försök till spontanmode så måste jag gottgöra det genom att göra ett eget modereportage. Jag kan det här med kläder. Jag är nästan född med kläderna på!



För en vanlig skoldag passar det bra med en skjorta och en kavaj som är i samma färg som ditt hår - i mitt fall brunt! :D
Sedan skall man stå så att man ser kissnödig ut, annars är det inte på riktigt.
Kavajen har man gärna fått av någon som har tröttnat på den.





För en kvällspromenad någon gång mellan sommar och höst krävs en någorlunda varm jacka - typ en grön militärjacka från Kungliga Operan!
En gravallvarlig min är ett måste till denna dödligt snygga utstyrsel.







Svart och vitt är en bra kombination som ger ett intryck av stilighet. Skjortan kostade vad den heter på MQ men västen hade ett lagom pris på någon vanlig klädaffär. Jag tittade inte på skylten när jag gick in så jag vet inte vad den hette. Jackan är köpt på RockZone och är både svart och vit! Så där slipper jag ju göra något. Ninjahalsbandet kommer från Science Fiction-bokhandeln och ger den där extra nördiga touchen.



En lilarutig blus ger ett intryck av oskuldsfullhet och man känner sig lite som den där flickan som åkte iväg till landet Oz. En bieffekt är ett sug efter att ha picnic.









För en vanlig dag på stan passar det utmärkt med jeansjacka. Fast man måste ju självklart dekorera den så att man inte ser ut som alla andra.
Är det lite kyligt - använd en palestinasjal så att alla tror att du är aktivist av något slag.





Om man någon gång vill se ut lite som en tjej så tar man på sig en kjol och så något lätt och ljust. KLART!










Det är detaljerna som gör det. Något runt höften och så en söt grej som hänger på byxorna - där har vi Mikusagi i ett rosa melonskal.

Mikusagi

09 september, 2007

TV-kväll

Alltså... jag irriterar mig lite på serien Ensam mamma söker. Eller, mest på deltagarna... är det bara jag som tänker förvuxna trettonåringar när jag hör dem prata?
Srsly, de skrämmer mig!

Ja, jag är elak och kall och trångsynt och allt möjligt
men alltså
srsly.

Mikusagi

08 september, 2007

Anime desu ka?

SVT ordnade helt fräckt en animenatt fastän jag inte diggar att titta på TV flera timmar i sträck eller att vara vaken på natten.
Jag tittade lite på Spirited Away men jag var mer sugen på dokumentärerna. Jag gillar fakta B)

Nej men helgen till ära så lägger jag upp en bild från min favoritanime.



Mikusagi

07 september, 2007

On ne naît pas femme, on le devient

Arla har tydligen fått för sig att det är någon slags villkorslös vänskap som råder mellan henom och mig för nu har hen gått och rakat av sig allt hår på huvudet (förutom skägget, som inte riktigt räknas som hår eftersom det är så hårt och stelt) och förväntar sig att jag skall välkomna henom med öppna armar. Hur fräck får man vara i den här världen?

Förresten, är det inte ovanligt många kändisar som har dött i år? Pavarotti var den enda överraskningen för mig. Vem mer har dött förutom Pavarotti och Povel? Nu får ni friska upp mitt minne!

Jag är sjuk men jag skall på seminarium idag. Jag hoppas bara att jag inte spyr eller något sådant x_x Jag mår illa...
Mitt första riktiga seminarium!

Jag har precis läst ur Mary Wollestonecrafts Försvar för kvinnans rättigheter (nej, inte hela boken för den har jag inte och det skulle jag nog inte orka heller) där hon tog upp Rousseaus bok Émile. Tydligen skall Rousseau ha sagt att kvinnan skall känna fruktan för att utöva sin naturliga list. Betyder inte det att Rousseau erkänner kvinnans intelligens, även om han anser att den skall allt annat än uppmuntras? Att Rousseau ändå anser att kvinnan är en egen person som skulle kunna bli lika vettig och dygdig som vilken man som helst?
Nej nu skall jag läsa ett utdrag ur Simone de Beauvoirs Det andra könet, så jag har inte tid att blogga.

Mikusagi

05 september, 2007

Högskoleelever måste man RINGA

Jag har märkt att en hel del folk på högskolan inte är ett dugg förtjusta i datorer. Mail? Måste man kolla den varje vecka? Räcker det med en gång om året?
Jag vet inte varför. Jag har funderat lite... det kanske är för att de flesta är äldre än jag är. Jagär liksom precis så gammal så att jag var i mellanstadieåldern när alla började skaffa Hotmail och Everyday-mail... och om man är äldre än jag så måste man antingen vara nörd eller en sådan som hänger med i svängarna för att vara en av de som är uppkopplade ofta.

Nej men oj nu tror jag att jag nästan fick feber o_O Jag skall nog inte skriva mer för då yrar jag nog bara.
(De senaste dagarna har jag gått och väntat på sjukdomsutbrott)

Mikusagi

04 september, 2007

Förändrade eviga värden

Att läsa genusvetenskap innebär att man plötsligt blir medveten om att nästa alla de kloka gubbar vars ord man har läst, begrundat och tagit till sig någon gång har sagt något i stil med "Kvinnor är sämre människor". När jag stöter på ännu ett bekant namn (som förut har lett till positiva associationer hos mig) och läser ett kvinnoföraktande citat säger jag till mig själv att det var en vanlig tanke förut och att det faktum att personen var en mansgris inte behöver betyda att övriga tankar är helt åt Tjotahejti. Tankar och teorier får flyttas över från att gälla män till att gälla alla, så enkelt är det.
För jag kan ju inte bara sluta lyssna på alla filosofer som jag har inspirerats av! :0

Mikusagi

02 september, 2007

Om priser

Ni vet kanske att böckerna på Akademibokhandeln har två priser... ett ordinarie och ett studentpris. Jag vet inte varför, men de senaste gångerna jag har handlat där har jag fått mina böcker till studentpris utan att visa upp CSN-kort. Det tycker jag är konstigt. Kan någon förklara för mig hur systemet fungerar?

Mikusagi