Pages

02 september, 2009

Vattentillgångar som inte finns


Showering Duck, originally uploaded by Mikusagi.

Vatten finns det inte jättemycket av. Eller jo, det finns det. Det finns massor! Fast det mesta är saltvatten, det går inte att dricka om en är människa. Rent dricksvatten råder vi akut brist på. Eller nej, inte vi. Inte jag som bloggar eller du som läser. Troligen bor du i Sverige och här finns ovanligt många sjöar. Dessutom har vi kranvatten så det räcker och blir över. Jag hade till och med råd att slösa vatten på att leka med en badanka, liksom.

Sverige nästan svämmar över av vatten, till skillnad från många andra platser på Jorden. Som tur är finns det faktiskt människor som bryr sig, människor med kunskap och inflytande nog att kunna ha världsvattenvecka och diskutera vad felet beror på och vad som borde göras.

– Jag skulle vilja hävda att de flesta här på mötet är eniga om att produktionen av vårt dagliga bröd är en dominerande vattenfråga. Produktionen av kött och mejeriprodukter är den vattenintensivaste samtidigt som det är de produkter som konsumeras allt mer och som det slängs mest av då de har kortare hållbarhet än annan typ av mat.

40 procent av det spannmål som produceras i världen går till djurfoder, spannmål som Jan Lundqvist menar skulle kunna bli mat till människor istället för att ta omvägen genom kor och grisars magar.

– Jag tror det är orealistiskt att alla ska bli vegetarianer, men en vettig utgångspunkt är att minska på det som kostar mest vatten. Nutritionsmässigt behöver inte människor äta så mycket animalsikt protein som de gör idag, säger han.


Vid produktionen av allt du köper krävs en massa vatten (för att t.ex. vattna sådant där som växer) och det är kanske en anledning till att fundera lite innan du impulsköper ännu en kofta. Eller jeans, för det går åt 10 000 liter vatten för att ge dig ett enda par.

Minns ni (var ni med på) Facebook-kampanjen "Inget Nyp i Mars"? Nyp står för nyproducerat och det är tänkt att kampanjen skall återkomma, under mer utmanande tider. Är ni på då? Kan ni också tänka er att välja vegomackorna på lunchen? För seriöst, en korvskiva mindre försämrar väl inte din dag?

Förresten, istället för att skälla på varandra för alla miljöovänliga grejer vi gör, borde vi vänligt föreslå alternativ, hålla i handen och visa vägen. Istället för att slå ifrån sig hjälpen med motanklagelser borde vi lyssna och följa med. Fast vissa är extrema och förtjänar lite kaninbajs i brevlådan, framförallt företag men de bryr sig inte om kaninbajs så länge pengarna rullar in.


Mikusagi

Relaterat: Att äta (mindre) kött, Saxofönen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: