Pages

18 september, 2010

Val 2010: Slutspurtsinlägg

Knappar

Snart stänger vallokalerna och rösterna räknas. Det börjar kännas. Brännas. Därför bloggar, kvittrar och pratar vi partipolitik, strategiröstning och värderingar mer och mer. Själv har jag gnällt över att fokus har legat "konstigt". Jag vill ogärna säga "fel" men det här med att bara prata skatter och jobb är att förenkla samhället och att glömma många viktiga frågor. Det har som tur av vänt nu, verkar det som, i spurtens allra sista dagar.

Olika partier har olika hjärtefrågor, det är därför det finns olika partier. Bloggare väljer också att lyfta fram olika frågor. Min tanke var nog att göra någon slag länkkärleksgrej av det här inlägget, när jag började forma det för några dagar sedan. Sedan blev det något annat men länkkärleken finns kvar i detta spretiga inlägg som blev lite i sista minuten-hophafsat.

Först tar vi, ännu en gång, upp Sverigedemokraterna. Som vi inte bör tiga eller överrösta ihjäl.
Bimbo Boy skriver om dem och länkar till Soran Ismails videoblogg, under rubriken Sverigedemokraterna fortsätter sprida hat. Det är hat/rädsla det handlar om. De målar upp en skräckbild av Islam och av invandrare. Jag undrar om de tycker att "svenskar" (jag tänker att de nog använder fem generationer-bakåt-principen) som konverterar till islam inte hör hemma i Sverige...

Sara Lövestam skriver:
Nej, Sverigedemokraterna har faktiskt inte en poäng. De som tror att de har det, har fått för sig tre saker: Att personer som flyttar/flyr till andra länder automatiskt blir en belastning, som om de på något sätt inte vore människor, med kunskaper, idéer och en vilja att bidra till samhället de lever i. Att muslimer är av en annan art än svenskar, dessutom samtliga med gravt aggressiv agenda och en vilja att göra om Sverige till det land de flytt ifrån. Och slutligen att ett land bara har ett visst antal jobb, som kan besättas av den egna befolkningen eller ”tas” av andra. Jobb skapas för sjutton av människor, och vad var det invandrare var nu igen, när allt kom omkring? (eftersom det har visat sig vara svårt för vissa att koppla så ger jag svaret: människor.)

"Nog om Sverigedemokraterna," säger ni kanske nu, "vi tänkte ändå inte rösta på dem. Miku, är inte du typ vänster och borde inte du så här inför valet rådissa borgarna?"
Jo, det borde jag ju. Förlåt!"Profit!" är det lätt hänt att en (jag) skriker ut, "Allt handlar om simpel profit! Vad vet de om medmänsklighet och solidaritet? Vad vet de om hållbarhet?". Nu är det inte en riktigt smart grej att förenkla det så, det övertygar bara de redan övertygade

men vad skall jag säga när det är så här?:

  • Skolor får drivas som vinstdrivande företag.


  • Minkfarmar fortsätter att föda upp och plåga minkar, allt för profitens skull. Som Helena Bergman och Trollhare skriver så räddade Alliansen minknäringen - de tycker att den är bra därför att den är just en näring i ren ekonomisk mening. Oppositionen vill inte ha kvar den, de väljer att sätta djuren först.
  • Sjuka skall utförsäkras eftersom de är för dyra - spelar roll om de kan arbeta eller inte? (letar bra länk men jag tycks inte ha sparat någon)
  • Miljöfrågor vågar de inte riktigt satsa på eftersom det blir för dyrt och saker får inte vara för dyra om det inte handlar om skattesänkningar. Fast de vågar satsa när det kommer till Förbifart Stockholm - ett sätt att flytta på avgaserna. De flyttas dock inte bort från jordklotet, tyvärr. Bara bort från oss stockholmare så slipper vi tänka på dem.
  • Sjukhusen skall säljas.

Dessa punkter gör att det är lätt för mig att skrika "PROFIT!". Men men. Det skall jag inte göra. Nu till något annat. Transfrågor! Som jag inte riktigt orkar utreda här men ni som vill se sammanställningar över partiernas åsikter i olika transfrågor kan ladda ned en PDF-fil från KIMs hemsida eller/och läsa Trollhares sammanställning.

Nu är det sent och jag är riktigt trött och orkar inte skriva egentligen. Formuleringar, låt oss ha enkla sådana. Läs inte mina mail mot min vilja, plz?Valaffisch

Den viktigaste frågan är enligt väljarna jobben, påstod programledarna under slutdebatten. Well... alla partier vill ha fler jobb. Så öh... tråkig fråga. Och svår! Hur vet vi om ökande/minskande arbetslöshet är ett resultat av regeringen eller det ekonomiska läget? Och vad är jobb?


Mikusagi

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

Elin I sa...

Här är en länk om utförsäkringen, du vet den där som var överallt dagarna precis före valet: http://klamydiabrevet.blogspot.com/2010/09/sveket.html

Mikusagi sa...

Jag vet men det var för aslångt och jag vill mer ha korta, snärtiga saker :3