Pages

12 augusti, 2013

Fem grejer om en bok

Min senaste grej är att leta böcker på en återvinningsstation med en ta-prylar-hörna. Jag har t.ex. hämtat hem, och läst ut, Drottningens Chirurg och H.C. Andersens Den lilla sjöjungfrun. Senast hämtade jag hem Den första djungelboken och jag har tagit mig igenom en tredjedel, eller är det hälften? (jag håller på att läsa om den vita sälen, om någon av er är bekanta med boken).

Läsningen har fått mig väldigt sugen på att se om den filmen jag fick som liten. Meningen var att köpa Disneys tecknade, men det blev fel och jag fick istället en anime, som på engelska heter Jungle Book: Shounen Mowgli (men jag har ett minne av att det på fodralet stod Djungelboken: Så började det hela, men det är väl bara första avsnittets namn). Lite googling och jag ser snabbt att det finns en hel serie, den måste jag se!

Anyway, visste ni att...

  • Shere Khan föddes med en haltning och har därför svårt att fälla vilda djur, och följden blir att tigern ger sig på boskap och människor? (och blir fruktad och hatad av människorna just därför)
  • Bagheera föddes i fångenskap hos människorna och därför är kunnig om människorna? (och förstår vad Mowgli kan bli kapabel till, men också att Mowgli måste gå tillbaka till människorna en dag liksom Bagheera gav sig av till djungeln)
  • Djungelns alla djur har lagar att följa, förutom aporna och därför avskyr alla dem?
  • Baloo är lärare till alla vargbarn? Och kan alla djurens språk och lagar?
  • Mowgli inte kan jaga? Hens uppgift är istället att driva hjordar mot dem som jagar, dra stickor ur tassar och släppa vargar ur fällor.

Jag visste det inte i alla fall!

Mikusagi.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Varför skriver du "hen" om du vet att mowgli är en pojke för?

Mikusagi sa...

Jag använder "hen" genomgående i min blogg, och det har jag gjort sedan 2008. Jag använder "hen" om alla som inte uttryckligen har sagt att de inte vill att det används om dem.
Det är ett könsneutralt pronomen som inte utesluter en manlig eller kvinnlig könsidentitet. Det passar alla.
Jag har ett inlägg här där det står typ hur jag använder det pronominat: http://mikusagi.blogspot.se/2010/10/pronomen.html
Jag har faktiskt tänkt skriva ett nytt inlägg snart.

Hur som helst så kommer det från början av att jag ville effektivisera språket, jag har ändrat mitt språk flera gånger under mitt liv, medvetet. Jag tar bort ord jag tycker är onödiga ("hon" och "han" t.ex.) och lägger till sådana jag tycker tillför något ( "köttrymden" t.ex. ). Så äre.