Pages

27 maj, 2011

ÅÅÅÅMMDD-XXXX(XX?)

Ett diskussionsämne som är lite varmt just nu är hur många vi bör ha - tre, två, inga? Det är inget jag tänker diskutera nu men för er som vill läsa inlägg i debatten har jag några längre ned i inlägget.

Personnumrerna håller på att ta slut, hörde jag för ett tag sedan, så snart måste vi väl utveckla ett nytt system. När vi då ändå håller på (när än det händer, jag vet inte hur bråttom det är) så tycker jag att det vore smidigt att passa på att göra själva personnumret könsneutralt, även om vi fortfarande har två juridiska kön. Är det viktigt att just är könsspecifikt? Jag menar, det står ju ändå en bokstav i passet för så det känns lite överflödigt med en siffra också.

Jag har lämnat in tentor med bara mitt personnummer på, då vi skulle vara anonyma (men vi var fem stycken som lämnade in så hur anonyma blev vi då? Jag tror att vi alla hade rätt så olika språk så det märktes nog ändå vilken tenta som var vems, men tanken var fin) och då fick vi skippa den näst sista siffran som ju är könsspecifik. Sådant här tror jag blir vanligare, att vi vill göra människor så anonyma som möjligt för att inte döma dem efter t.ex. kön eller etnicitet. Personnumret är något vi använder rätt ofta eftersom det är den enda personuppgiften vi har som är unik - namnet kan vi dela med flera. För att kunna använda det smidigare så borde vi ta bort könsuppgiften. Att sätta ett X istället för "könssiffran" fungerar när det är en fem, tjugo, trettio kanske hundra studenter men i större sammanhang så skulle det inte fungera.

"Ja men vi kanske måste veta könet för att typ föra statistik om (o)jämställdhet" kanske ni säger. Ja, det finns ett registrerat kön ändå (som sagt tänker jag just nu inte debattera huruvida vi borde ha juridiska kön eller ej eller hur många som är lämpliga - jag utgår från dagsläget med två juridiska kön) som en kan titta på när det behövs.

Okej, jag har inget snajdigt eller sammanfattande slut på det här men nu kommer länkarna som utlovades.

Det kommer inte ske någon mental tvångskastrering av cispersoner.
C-politiker: "Ett tredje kön löser inga problem".
Lasse-Maja och andra dåliga argument mot ett tredje kön.
Jag vill vara hen - inte hon eller han. (Finaste mamma tipsade mig om den artikeln).
Sydafrika och Nepal först med ett tredje kön.


Mikusagi

Inga kommentarer: