Pages

30 april, 2010

Banksy - uppgång och fall


Det finns en gatukonstnär som heter Banksy. Hen har blivit väldigt populär tack vare internet där bilder på verken har spridits. Bilden ovan visar en skuggfigur Banksy målade på den mur som skiljer israeler och palestiner från varandra. Hen dekorerade den med fler verk än den på bilden, och de visade alla flyktvägar. Det var uppståndelsen kring dessa verk som gjorde att jag upptäckte Banksy och jag gissar att det var en punkt då Banksy fick en rejäl knuff uppåt i kändisskapet. Kändis, men anonym. Känd endast genom gatukonsten.

I början av "karriären" var Banksy i mångas ögon bara en som var skyldig till skadegörelse. Allt eftersom Banksys popularitet växte övertygades kostymmänniskor som äger byggnaderna och/eller bestämmer var det skall klottersaneras om att det kan vara en idé att låta verken finnas kvar, de är numera värdefulla. Någon skall till och med ha "klippt ut" ett verk och sålt det (Hur gör en det?) till en samlare. Istället för att bilderna Banksy lämnar efter sig ses som något fult, så är det nu något eftersträvansvärt att sitta på. Alla vill ha en Banksy på sitt hus. Någon blev därför upprörd när hen såg att "Otter" hade invaderat ett Banksy-verk genom att måla en röd utter bredvid det och skriva sin signatur under ett peace-märke (som jag inte är säker på att Banksy har gjort, jag tänker att fredsmärket och hjärtat var där först och sedan lade Banksy till läkaren).Skandal! Hur vågar du förstöra konst? Så nu skall konstverket skyddas med plexiglas och snart kanske alla Banksy-verk har någon slags skyddsanordning så att ingen kommer åt dem. Vilket är synd. Gatan är ett särskilt konstnärsutrymme där vem som helst med en sprejburk/målarfärg/krita kan lämna efter sig ett verk för andra att se, vem som helst kan också ändra någon annans verk och det blir på det sättet ett mer föränderligt medium än ett vanligt galleri. Gatan är levande och den som vill ha ett orubbligt verk går nog någon annanstans och skapar. Det blir tyvärr så här när kostymtyperna får bestämma, inglasat.

Det är intressant att följa reaktionerna på Banksys verk, och Banksys svar på reaktionerna.


Mikusagi

PS. Angående rubriken: j/k, inlägget handlade inte om Banksys uppgång och fall. Fooled ya!
PS2. Sex år senare fick jag ett mejl från någon som ba "plz länka oss" okej här är deras Banksy-sida.


TL; DR. Banksy är en populär gatukonstnär. Först var hen en simpel klottrare men nu en eftertraktad konstnär. Klicka på länkarna för att se bilder!


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: