Pages

01 maj, 2010

Damned if you're fat, damned if you're not

Jag hörde nyss Julia Skott prata i P3 om kroppsideal. Julia har startat bloggen Kroppsbilder dit folk får skicka in bilder på sina kroppar för att visa att vi alla ser olika ut och det är okej.

Tanken är att illustrera hur olika kroppar kan se ut och hur olika vikter kan se ut, för att avdramatisera siffrorna och antyda att alla kanske är OK. Som en digital simhall där alla kroppar får dela plats i duschen.

Samhällets kroppsideal har förföljt mig sedan jag började skolan, jag har aldrig sluppit undan. Är det någon som gör det? Det sätts för mycket fokus på hur våra kroppar bör se ut för att vara "normala" eller "fina". Under mina uppväxtår var det många jämnåriga som klämde på mina armar och halvt fascinerade, halvt äcklade påpekade hur smal jag var. Det har förföljt mig sedan dess, känslan av att andra är fascinerade och äcklade på samma gång. Det händer fortfarande att folk gör så, klämmer och kommenterar, men det är inte lika ofta längre och jag funderar över om det beror på att mina jämnåriga är äldre och alltså vettigare nu, eller om det beror på att jag inte är lika smal längre. Min kroppsuppfattning har i alla fall förändrats, jag kan idag stå framför spegeln och tycka att jag är skitsnygg och att jag inte kunde få en bättre kropp (förutom skoliosen då, den skulle jag gärna slippa, men det handlar inte om utseende). När jag kommer ut är jag ändå fortfarande lika besvärad av tanken att någon förmodligen tittar på min kropp nu och tänker att den är äcklig. Samhället, varför gör du så mot mig?

Det borde inte spela någon roll om du är fet eller smal, men det gör det. Även i motreaktionerna mot kroppsnormerna. När folk reagerar mot att alla modeller på catwalken är smala så får de det att låta som att det inte är okej att vara smal. Det är bara sjukligt. Jag ser grupper som heter saker i stil med "Tjejer skall vara kurviga, inte spinkiga" och jag läser typ "vi vill ge smala tjejer komplex, för deras kroppar är banne oss inte välkomna". Samtidigt ser jag motreaktioner på motreaktionerna, de där personerna som måste övertyga oss om att feta är ofräscha och har dålig karaktär och att det inte är hett med någon som inte bryr sig om hur sin kropp ser ut (= inte går ned i vikt så att hen når det ideal som personen skriver förespråkar). Tro inte att du kan gå runt och må bra! Jag ser nog att du är lat och att du misshandlar din kropp och det är inte okej! Feta personers hälsa rör allmänheten på ett sätt som min hälsa aldrig kommer att göra.

Jag har lyckats uttyda dessa två regler:
  • Är du fet skall du må dåligt. Både psykiskt och fysiskt.
  • Är du smal så mår du bra, och det är inte okej. Därför måste jag påpeka att det inte är hett att vara smal. Kurvor plx!

Jag tycker att vi ersätter dem med dessa två regler:
  • Kommentera inte andras kroppar.
  • Försök att tycka om dig själv.


Mikusagi


Läs även andra förhoppningsvis intressanta blogginlägg taggade med ord som , , , , , , , , , , ,


Flattr this

2 kommentarer:

Elina sa...

bra inlägg! håller med dig

Dvärghundspossen sa...

Där slog du huvudet på spiken, det är verkligen så... Damned if you do, damned if you don't. Det finns ju en anledning till att fotomodeller i alla intervjuer måste påpeka att a) dom har verkligen inte bantat, dom kan inte hjälpa att dom är smala, och b) dom har alltid haft komplex för sin smalhet och önskar sej mer kurvor. Det är ju för att det inte anses okej att gilla sin kropp oavsett hur man ser ut - även om man är skönhetsidealet personifierat så SKA man må dåligt över kroppen.
Och är man tjock så ska man såklart banta.
Själv har jag fått höra flera gånger att jag är för smal, vilket är helt bisarrt, då jag är 1,70 m och väger 60-61 kilo. Jag undrar om det finns en enda människa som VARKEN blivit kallad "för smal" ELLER "för tjock"?