Pages

14 februari, 2010

Husdjur är inte mat!

Ett gäng människor hade mage att äta marsvin framför TV-kameror. Ett marsvin! Det är ett djur med känslor ju! En individ med en unik personlighet! Hur kunde de? Barbarer!

Folk är upprörda. Programmet kommer inte att sändas. Själv tycker jag inte att det är värre att äta ett marsvin än att äta en gris. Eller en ko eller en häst. Alla är djur med känslor, individer med unika personligheter och viljor. Gemensamt har de att de inte vill bli uppätna. Skillnaden mellan att äta ett marsvin och att äta en gris är att marsvinet under sin uppväxt har mått bra, medan grisen har fötts på ett betonggolv och vadat runt i smuts (grisar är renliga djur egentligen) och fått svansen halvt avgnagen av en kompis som var sjukligt stressad och inte hade så mycket annat att lägga den negativa energin på. Den ekologiska galten har, liksom de andra galtarna i köttindustrin, blivit kastrerad utan bedövning. Livet är ett långt lidande. Jag skulle hellre äta ett marsvin.


Varför skapar ett uppätet marsvin känslor av obehag? För att marsvin är sötare än tamsvin? Eller för att vi påminns om att djur är konsumtionsvaror, och i många fall behandlas ungefär likadant som alla andra varor? Bäst behandlas de djur som ska bli sällskap åt oss människor, som marsvin. Sämst behandlas de djur som ska konsumeras som livsmedel, som tamsvin.

Kanske är det på tiden att sluta blunda, att faktiskt tänka efter lite, läsa på lite och sen inse att industrin varje dag lurar upp folket på läktaren med sina påhittade visioner om hederlig mat och god djuromsorg.

Vi lever på en tradition vi lånat av våra förfäder. Och för att kunna upprätthålla den utan att vi ska må dåligt måste vi dölja hela det känsliga produktionsledet tills den fått karaktären av ”vanlig mat på tallriken”.

Basen i vår matkultur är, åtminstone för den stora majoriteten som äter industrislaktad föda, inte etik eller konsekventa ställningstaganden – utan fusk.

Mina vänner, jag ser hellre att ni äter era husdjur än att ni köper ett paket fläsk på ICA. Fast helst ser jag att ni slutar äta djur. Om ni inte orkar lära er nya recept så finns det vegobullar, vegoburgare, vegoschnitzel och ett gäng andra hel- och halvfabrikat som liknar kött. Hälsans köks vegoburgare smakade så köttlikt att jag var tvungen att kolla ingredienserna. Läskigt värre!

Mikusagi


Flattr this

Inga kommentarer: