Pages

05 december, 2009

Det tunga, giftiga normrökmolnet ligger fortfarande ovanpå oss

Inlägg nummer 1999 blir ett inlägg om alkohol. Är det något jag gillar att prata om? Nej. Inte alls. Jag låter egentligen helst bli MEN jag tycker att det är ett viktigt ämne. Vi behöver fler som lyfter fram att alkohol och alkonormen är något problematiskt.

Jag väljer att citera andra, varje person behöver inte uppfinna hjulet på nytt. Först går jag till bloggen Fake Free som jag nyss har upptäckt.

När man tittar på olika förebyggande insatser som görs så går de flesta ut på att ungdomar inte ska börja dricka förrän de fyller 18. Men sen måste man ju lära sig att uuuumgååås över ett glas viiiin och lära sig att hanteeeeera alkohol på ett natuuuuuurligt sätt. För de flesta får ju inga probleeeeeeem utan tycker baaaaara att det är gott och sociaaaaaalt.

[...]

Det alternativ vuxenvärlden presenterar för ungdomar handlar inte OM man ska börja dricka eller inte, utan NÄR man ska börja dricka. Att helt bryta mot normen genom att inte vilja dricka alls kan vara väldigt provocerande, kanske för att man då ifrågasätter vuxnas eget drickande.





Varför skall det vara så svårt att avstå från ett gift, och varför så självklart och normalt att göra det motsatta? Vem uppmuntrar ungdomar att feströka eller kanske ta något "lättare form av narkotika" någon gång ibland för att göra det lite trevligare att umgås?

Pepparkakor är jul för de flesta i vårt avlånga land. När vi bygger pepparkakshus eller dekorerar grisar med kristyr så kommer julkänslorna som med posten. Trots det påstår vi ju inte att det är någon magisk substans i pepparkakorna som får oss att vilja dansa som grodor runt granen eller pilla in nejlikor i apelsiner.

Det är någonting vi har lärt oss och som ligger djupt rotat i våra jultraditioner.


Simon Tullstedt, en av de två som driver Fake Free-bloggen, skriver om en syn på alkohol som något hokuspokus, och berättar om tre trollkarlar som förstärker tron om att alkohol är magiskt. Vilka är dessa trollkarlar? Det tänker jag inte skriva här, ni får bege er till inlägget om ni vill veta mer.

I Motdrag #5/09 (det är senaste, väl?) skriver Sanda Lundell i spalten (eller kolumnen eller vad det heter) "Åsikten". Det handlar just om hur normalt och självklart alkohol är.

Så fort vi firar något, så fort vi vill förhöja vardagen en smula, så ackompanjeras livet av alkohol. Det dricks i stort sett till varenda minnesvärd händelse i våra liv, från vaggan till graven. På dop, konfirmation, födelsedagar, studentfester, bröllop och begravning. Alkoholen är en ständig följeslagare, utan att vi ens funderar över varför. Den bara är där, för att den hos de allra flesta svenskar sedan urminnes tider har haft en helt given plats på bordet vid festliga sammanhang. Precis som att det stod askkoppar utplacerade på varenda litet avlastningsbord i ett sant 70-talshem.

Sanna Lundell jämför tobak med alkohol - båda är gifter, skadliga för människokroppen, men hur vi ser på dem båda skiljer sig åt. Så gott som alla är högst medvetna om att det är farligt att röka, men kring alkoholen finns ett moln av "myt, mystik och romantik".

Nu är det jul och det kanske är dags att ta några minuter och verkligen, verkligen fundera över varför du dricker och om det verkligen är värt den påfrestning du utsätter din kropp och din omgivning för?


Mikusagi

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: