Pages

08 juni, 2009

Tankar efter EU-valet

Det blåser främlingsfientliga vindar i Europa. Flera länder skickar partier med extrema åsikter till Europaparlamentet. Enligt Aktuellt vill ett av partierna starta en "häxjakt" på romer, ett annat är antisemitiskt och ett tredje vill förbjuda Koranen. Jag är inte den enda som känner mig illa till mods. Något har gått snett. Varför ser det ut så här? Experterna förklarar att det beror på ekonomikrisen, rädslan för att förlora jobben till arbetskraft utifrån förstärks på grund av den.

Jag tänker att ekonomin inte kan vara den enda boven. Det finns en människosyn som är problematisk. Den där som förminskar vissa grupper av människor till något nästan omänskligt, något du får hota, skrämma och utvisa. Den där som förklarar att din egen sort är mer värd än andra. Den som i alldeles för stor utsträckning delar upp i "vi och de", så stor att det är svårt att se medmänniskor i "de".

Det måste tas itu med. Respekten för andra människor måste öka. Som den skolromantiker jag är så tror jag att skolan har en viktig uppgift här. Mer etik och filosofi på schemat! Mer diskuterande, vänd tankarna ut och in, det är nyttigt! Religionskunskap är också viktigt, många länder har inte det som obligatoriskt ämne och jag tror det är ur okunskap som rädslan för Koranen växer fram. Rädslan för Islam växer nog också i Sverige och jag tror att det är viktigt att skolan tar tag i det.

Skolan är inte hela lösningen. Jag tror att det är viktigt att de partier som inte håller med de främlingsfientliga, granskar deras partiprogram och går ut med sin kritik. Av erfarenhet vet vi nu att det inte går att tiga ihjäl dem. Låt de extrema partierna komma till tals så alla får veta vad de egentligen står på.

Om ökningen också beror på ett missnöje med ländernas sittande regeringar, så behövs det så klart tittas på det också.


Mikusagi

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Paul Stjernberg sa...

Nu har jag skällt på Piratpartiet tillräckligt, så nu ska jag ska jag istället tacka dem för att Sverigedemokraterna inte kom in i Europaparlamentet. Det hade varit en språngbräda politiskt för SD.