Pages

25 februari, 2009

Anteckningarna är nyckeln till mitt minne

Jag bläddrade lite i min loggbok från etnologin, eftersom typ 80% av sidorna är okladdade så tänkte jag att jag kunde skriva lite i den... Loggboken användes när jag gjorde fältstudier. Mitt fält var Centralen i Stockholm, jag höll mig i närheten av kafé Ritazza, McDonald's och SJ Center (de ligger nära varandra). På en sida, den sista (av de skrivna) står det

Teori: För kunder är det abnormal tid innanför Ritazzas staket. Det är någon annans mark och en vet inte riktigt vilka regler som gäller. Besökarna blir försiktiga och observerande. När de vet att de skall lämna stället släpper "förtrollningen" och de behöver inte lägnre förhålla sig till regler de inte känner till. Därför fylls de av en upprymdhet, en lättnad.

Min upplevelse: De få som inte hade ett så diskret kroppsspråk som övriga, stack ut och gjorde mig lite nervös.

Övrigt: Det krävs nykterhet för att förstå situationen.

Samhällsvärden: Du måste veta din roll? Därför en undersökande inställning.


När jag läser det kommer plötsligt några etnologiföreläsningar tillbaka till mig (i minnet). Jag minns lite vagt vad den abnormala tiden handlade om. Det kan vara till exempel under midsommar (en helg vi pratade mycket om), då gäller andra regler. Det kan vara i ett särskilt rum, som på Ritazza. Något annat som kommer tillbaka till mig är bilder, bilder från det jag såg när jag satt på mitt fält. De stela människorna med sina kaffekoppar, och personerna som drack öl och var betydligt mindre uppmärksamma på omgivningen. Stressade människor som sprang fram och tillbaka med sina väskor, och viktiga människor i skjorta och lång jacka som stoltserade med datorväska och tog all plats de kunde när de stod och pratade i mobilen. Högt och tydligt pratade de om möten och annat sådant viktigt.

Sådant jag har lärt mig/varit med om under olika kurser har jag helt glömt bort, när folk frågar mig. När jag tar fram anteckningar så kommer allt tillbaka. Jag borde nog inte slänga anteckningsböcker...

I övrigt
Saker jag borde skriva: Schlagerrapport, mina tankar om/upplevelse av asexualitet, komplettering till sista delkursen på Utbildningsvetenskap A.
Hmm... jag orkar nog inte sitta och skriva skolgrejer nu, det kan jag göra imorgon innan föreläsningen... så... skall jag försöka med schlagerrapporten kanske?
Saker som har hänt: Jag har fått en lägenhet, och jag flyttar in 1 april (eller kanske inte riktigt, men jag får nyckeln då)


Mikusagi

Läs även andra bloggares tankar om , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Grattis för lägenheten! Vad roligt! :)