Pages

27 juli, 2015

Gör slut

Det är så känsligt att diskutera tvåsamheten, även inom HBTQ-rörelsen. Det kan hända att det finns personer som lever i monogama relationer som är bra och nyttiga för dem - vad vet jag, men det borde ändå vara en sak som går att diskutera. Det borde vara okej, accepterat, till och med normalt att ta upp frågor som "är tvåsamhet bra?".

I dagens liberala samhälle är det för mycket individfokus, du ska få välja själv och så är det bra med det. Vad hände med "det privata är politiskt"? Dessutom är det inte ens konsekvent, varje individ ska få välja själv hur den ska leva sitt liv men vi ska ha övervakning i hemmet och lagar som gör att vi är sammanlänkande med en enda person även om en vill äga tillgångar och barn med fler.

Jag skulle vilja - helt i linje med Stockholm Prides tema för i år - att uppmuntra folk att göra slut. Särskilt de som blir provocerade när en påstår att monogami är dåligt. Om de känner att de måste skydda sin samlevnadsform trots att hela samhället håller dem om ryggen, så är det något som är osäkert där, det finns betänkligheter.

De flesta (alla?) relationer kan vara skadliga, du kan råka ut för en manipulativ eller våldsam person, men monogamin liksom bäddar för en sådan utveckling. Formen är från början kontrollerande, och stänger ute omvärlden för insyn. Du SKA kontrollera och manipulera din partner, men lagom mycket. Vi ska äga varandras kroppar, intresseområden, uppmärksamhet och tid. Det är där du ska börja ifrågasätta om du vill ifrågasätta tvåsamhetsnormen. Att bli ihop med en till är inte svaret, utan snarare att kolla på relationers uppbyggnad.

Mikusagi

Inga kommentarer: