Pages

07 januari, 2014

Vad jag skrev om 2013

Jag började året med ett inlägg om (förutom årskrönikan) månggifte, eftersom det var på tapeten då Annie Lööf krävdes på ett ställningstagande i frågan. Jag skrev att äktenskapet kom till i en tid då samhället såg annorlunda ut.

Mannen ägde kvinnan och och äktenskapet handlade både om att säkra framtiden för mannens ekonomiska tillgångar, och genetiska. Kvinnor fick varken äga något eller lönearbeta så det var bäst att bli gift med en man så att en i alla fall kunde ha tak över huvudet och mat i magen.
Jag menade att eftersom våra premisser är annorlunda idag så har vi andra behov när det gäller statligt registrerade relationer. [Läs mer]
Sedan gnällde jag lite på min egen arbetslöshet eftersom jag mådde dåligt av den, och att jag inte ens fick plugga halvtid på kvällar när jag var inskriven på Arbetsförmedlingen. Jag kan berätta att senare fick jag gå till riksdagen och prata med några ledamöter som var sugna på att prata med ungdomar om just arbetslöshet, och då berättade jag om min frustration att inte få plugga lite vid sidan av jobbsökandet - och de blev förvånade att reglerna var sådana (inte för att det samtalet ledde till något som jag har sett - men ändå. Kul att veta.).

I februari jublade jag lite över att Petra Mede skulle vara programledare i Melodifestivalen. Pga Petra Mede är bäst.
Sedan gjorde jag reklam för premiären av Moa Svan med gäster, och efteråt skrev jag att det var awesome. Pga Moa Svan är bäst. (ni kan se Moa Svan med gäster på YouTube)

Jag sökte svaret på frågan Vad gör självidentifierade liberalfeminister nu för tiden?. Resultat? Inget svar.


Årets kanske mest hemska grej i Sverige - REVA - inträffade. Jag skrev inte så mycket utan klistrade mest in en hel del citat i mitt inlägg. Hur ser det ut idag? Jag vet inte. Debatten har blåst av och rapporterna har minskat. I sommar är projekttiden slut, kan noteras.

Jag älskar Melodifestivalen och har så gjort sedan 2002, men i år blev jag stött och mina kärlekskänslor svalnade när SVT hånade transpersoner på bästa sändningstid. Jag skrev ett långt och läsvärt inlägg där jag utredde varför inslaget inte var okej och hur det skulle ha sett ut om det faktiskt hade varit okej.

Under våren började jag läsa två kurser på Stockholms Universitet - Sveriges växter och djur och Män och maskuliniteter. Detta kunde jag göra eftersom jag nu hade jag ett jobb - som jag iofs. mådde dålig av och inte alls passade för men när en är desperat så tar en allt som arbetsmarknaden viftar med framför nosen på en. Jag skrev hellre om kurserna än om jobbet, helt klart.

Kongress!


RFSL Ungdom-kongress, min första kongress någonsin. Jag åkte som ledamot för RFSL Ungdom Öst och jag läste principprogram, knöt kontakter, använde påverkanstorget, gick på workshops och stod i talarstolen en gång. Dessutom träffade jag en bloggläsare!

I april skrev jag att jag tycker att teckenspråk är fantastiskt, och det tycker jag fortfarande och jag strävar fortfarande efter att lära mig det. Jag har sedan dess blivit bättre, men jag är långt ifrån mitt mål.

Day of Silence uppmärksammades på temat Bryt tystnaden, Idrottsverige! Jag guidade er till läsvärda grejer, och så målade jag lite banderoller men var sjuk på själva dagen och kunde därför inte komma till manifestationen.

Söda Latin införde ett omklädningsrum för de som ville byta om enskilt, vilket resulterade i könspanik (som alltid). Min mening var att toaletter och omklädningsrum fungerar bäst när folk alla kan känna sig trygga (och så får det gärna vara lite effektivt så det inte blir jättelång kö till ena grejen när andra grejen är ledig).

Roller Derby var och är den enda sporten jag gillar att titta på (även om jag kämpar på med fotbollen), och jag försökte mig på att förklara reglerna även om jag inte förstår dem själv. Värt inlägg bl.a. pga giffen.

Jag funderade över varför Sailor Moon inte är bra på någonting i början av serien trots att månprinsessan (samma person) är bra på flera grejer. Läs hela funderingen här.

Appropå djur och växter-kursen så förklarade jag varför fiskar är djur.

Det pågick lesbiskheter i Eurovision Song Contest.

 

22 maj beslöt riksdagen att sluta tvångssterilisera transpersoner. Äntligen! Men jag var arg, för jag glömmer inte. Jag skrev:
Hur skall jag någonsin få förtroende för en regering som sätter Göran Hägglund som socialminister?
Om våra folkvalda verkligen tyckte att transpersoners rättigheter är viktiga, så skulle det inte ha dröjt tills kammarrätten kom fram till att den nuvarande lag bröt mot Europakonventionen. De skulle ha försvarat oss långt innan dess.

Jag såg filmen V för Vendetta och tyckte att den var obehaglig, och att det var ännu mer obehagligt att folk tar inspiration från filmen och använder för aktivism. Jag tycker inte att det är coolt att kidnappa och låsa in och manipulera personer.

Min midsommar innebar midsommarfitta!
På sommaren kritade vi en hel del.


Sedan var jag på Regnbågsfestivalen och jag blev fascinerad av Malmö och trodde att jag såg råg växa på gatorna - men senare lärde jag mig mer om sädesslag så nu tror jag att det var korn. Synd, för jag trodde ett tag att jag hade lyckats se alla fyra sädesslag under 2013, men jag såg aldrig råg om det på trottoaren inte var det.
(Jag syntes lite på Sydsvenskans hemsida också)

Jag började att skriva för fantastiska Ballers, och hittills har jag producerat en text om Spice Girls och en om att DN är sämst.

Jag hann även hänga lite i Hensvik.


Där fick jag och Jacko inspiration att skriva om priderörelsernas historia och att vi aktivt måste ta avstånd från rasism.

Sedan var jag på Stockholm Pride och skrev flera inlägg om det. Det var som vanligt en massa seminarier. Och så blev jag sjuk! Det har jag inte blivit förut under Stockholm Pride. Det förstörde lite av upplevelsen och lite av min möjlighet att socialisera.

En av få böcker jag läste var Djungelboken, och jag berättade lite saker om den som jag inte kände till innan.

Jag såg Kränkt - The musical och tyckte att den var fantastisk.
Under pjäsen grottar vi aldrig ned oss väldigt i hatbrev, det blir aldrig för mycket, vi fiskas upp igen med sång och dans innan vi drunknar i hat. Ni som har lovat er själva, för ert eget välmåendes skull, att inte läsa hattrådar eller kommentarsfält, ni kan gå på den här musikalen och känna er upplyfta efteråt.
På hösten började jag plugga till skrivtolk och var fett med pepp på det - och jag är fortfarande fett med pepp på att bli tolk!

Sedan ville Jens Stoltenberg inte kalla Fremskrittspartiet för rasistiskt. Det var deppigt så det var tur att SVT Arkiv kunde ge mig Tjejerna gör uppror att muntra upp mig med.


Jag läste boken Vi som aldrig sa hora, som handlar om några snubbar som visst säger hora. Och så romantiserar den självskada. Så rätt så pissig bok alltså.Jag tittade på serien Inte värre än andra och tyckte att de beskrev ljud bra. För jag drunknar i det och blir alldeles matt.

I december så skrev jag om hur dåligt det är att det hysch-pyschas om vilka kändisar som är flator, jag var upprörd för att vi inte får lesbiska förebilder genom skolan fastän vi faktiskt läser om flator.
Sedan rageade jag på någon tant som suttit på samma buss som jag och sagt konstiga saker.

Sedan var året slut och jag hade skrivit 57 inlägg! Det tycker jag är ett ganska lagom antal.

Föregående år:

Inga kommentarer: