Pages

30 juli, 2013

Stockholm Pride 2013: Dag 1

Första dagen inleddes med att komma klockan 11 till Pride House fastän det började 12, och stå i fel kö till biljetterna och sedan byta kö och sedan efter det få höra att det har blivit strul så att vi därför får gå på första programpunkten gratis.

Det här gick jag på:

12:00 - 12:45 Att driva HBTQ-frågor i riksdagen – skillnader och likheter mellan då och nu

Mona Sahlin, Hans Linde och Barbro Westerholm pratade om, ja det rubriken säger, och moderator var Moa Svan. Ärligt talat hade jag rätt dålig koll på vem Hans Linde var men övriga var välkända för mig. Jag har länge varit glad åt att dela efternamn med Barbro, för jag har tänkt att det måste vara jobbigt att heta sådant som förknippas med personer som på olika sätt inte är positiva. Tänk att heta Åkesson, liksom. Anyway, Hans Linde kom in rätt nyligen i riksdagen (2006) och pratade om könsneutrala äktenskap och upphävandet av tvångssteriliseringar av transpersoner. Barbro Westerholm, som har suttit lite längre, tog upp utredningen om partnerskap som var 93-94. Mona Sahlin pratade om debatten om Aids, och om att det var viktigt att frågan drevs på utanför riksdagen.
När det kommer till dagens situation tog Hans Linde upp insemination och att par som består av två juridiska kvinnor behandlas olika beroende på vilket landsting de bor i. Nationella riktlinjer behövs, var Lindes poäng.
Barbro Westerholm tog upp föräldrapresumtionen, och för er som är intresserade av vad som är knepigt med den eller kanske vill diskutera (och ta ställning!) finns Facebook-gruppen "Ge barn till homosexuella samma rätt till två vårdnadshavare". (mitt tips, inte Westerholms)


13:00 - 13:45 Är lagstiftning vårt främsta medel mot diskriminering? 
Under den här punkten så diskuterade Kristina Tran, Ulrika Westerlund och Sissela Nordling Blanco (moderator Jonas Göthner) hur lagstiftningen ser ut, hur den tillämpas och vad som kan göras annorlunda. Nordling Blanco lyfte bland annat frågan om det verkligen ger något att ge högre straff för hatbrott, om inte det viktigare är att fokusera på varför hatbrott sker och jobba förebyggande.

14:00 - 14:45 Hur tillgängligt är HBTQ-communitiet för personer med erfarenheter av funktionsnedsättningar? 
En citervärd sak som moderatorn sade var "Vi kommer alla att få crippa kroppar".

15:00 - 15:45 Queera familjer - hur, var och varför?
Christine Bylund, Josephine Krieg och Ingo Andersson diskuterade. Det pratades om vad en familj är, och Josephine sade att de förväntas hänga på blodsband, men samtidigt skall de också utgå från äktenskap och förmodligen delar du inte blodsband med den du gifter dig med. Ingo sade att de fotspår du lämnar efter dig när du dör, varken är dina gener eller böcker, för sådant flagnar med tiden, utan det du gör för eftervärlden är att förändra den genom mötet med andra människor. Enligt Ingo är det vad familj handlar om, din "legacy" (typ arv) eftersom din inverkan på dem påverkar vad de gör när de går ut i världen, och det sätter igång en kedja med händelseförlopp. Jag gillar den tanken.

17:00 - 20:00 Vänstervimmel på Tribunalen.
Genom regnet skyndade vi oss fram på Hornsgatan och det var tur att jag hade en uniformsjacka som inte så lätt suger åt sig vatten, för jeansen var rätt våta när vi kom fram till Tribunalen. Där samtalade Jon Voss, Sissela Nordling Blanco, Tiina Rosenberg och Lars Ohly om vad socialism är och om det behövs och hur olika maktstrukturer samverkar och om det kanske glöms bort av socialister osv. Publiken blev uppmanad av Tiina Rosenberg att läsa "Älskade fascism" så jag tänkte göra det, men 17 av 22 exemplar är utlånade och 4 otillgängliga så jag får nog vänta lite.

Imorgon börjar dagen med en punkt om shipping, typ, och sedan skall jag på fem grejer till! Från början hade jag tänkt titta förbi Anarcho Pride men det verkar som om de bara har fest på kvällen och det är jag inte alls intresserad av. Jag vill ha diskussioner och föreläsningar!

 Mikusagi.



Läs även andra bloggar som nämner , , , , , , , , , , , , , eller .

Inga kommentarer: