Pages

01 augusti, 2012

Stockholm Pride 2012 - dag 3

Tredje (officiellt andra) dagen av Stockholm Pride och jag börjar redan bli trött.

12:30 - 13:00 Jag och tystnaden 
 .


Hallongrottan ordnade med en uppläsning av en del av ett manus. En teaterpjäs som handlar om två kvinnor som båda har suttit i fängelse och sedan blivit fria. De bor tillsammans och hjälper varandra att överleva. Den skall sättas upp i början av nästa år och jag vill gärna gå och se den.

13:15 - 14:00 Elchocker, Oidipus och Gud.
Den här punkten var i Bandlerrummet, som inte var stort nog för alla som ville lyssna. Tyvärr. Det måste vara svårt att veta vilka punkter som drar mycket folk.
En person berättade hur homosexualitet och bisexualitet har hanterats historiskt (de senaste kanske tvåhundra åren?), om hur "problemet" flyttats från kyrkans ansvar till psykvårdens. Om behaviorism, NARTH, Freud och Paul Cameron.

14:30 - 15:30 Vad håller ni på med på Socialstyrelsen egentligen?
RFSL och RFSL Ungdom frågade ut Lars-Erik Holm från Socialstyrelsen om frågor som berörde sådant som assisterad befruktning, hanteringen av hedersvåld, skyddat boende för killar/transpersoner och HIV-prevention. En mycket bra punkt som jag tror att både publiken och alla medverkande fick ut något av. Holm från Socialstyrelsen kände inte till att det inte finns något skyddat boende som erbjuds för killar, och att transpersoner bara får det i viss mån, och lovade att ta med sig den informationen hem.
Det är tydligen inte helt lätt att påverka vården eftersom landsting och kommuner i Sverige har i stort sett självstyre när det gäller sådana frågor (en centralisering kanske vore något. *poke poke regeringen* ), men Socialstyrelsen är en tung institution så när de uttalar sig så kan de ändå göra skillnad även om de inte har juridisk makt.

Sedan skulle jag ha gått på Normkritisk familjeolitik men istället gick jag och köpte falafel. På vägen dit träffade jag R som tipsade mig om att gå till Studion och lyssna på en punkt där Erika Alm var med. Eftersom det är en väldigt öppen lokal tänkte jag att det gick att komma in senare och sitta långt bak och äta.

15:45 - 16:45 Heteronormativitet och homofobi nu och då.
Ja, jag var då inte där från kvart i som ni kanske förstår. Jag hann nog höra halva i alla fall! Den här punkten är en av flera som föddes ur boken Könspolitiska nyckeltexter som gav ut tidigare i år (och som jag gärna vill ha, köpt från Hallongrottan *presenttips*).
Jag koncentrerade mig mest på att få mer falafel i munnen än på golvet men ni förstår av rubriken vad det handlade om.

17:00 - 18:00 Fucking heteronorm - Tiina Rosenberg om Fucking Åmål.
Såklart en fantastisk punkt, för Tiina är alltid fantastisk. Skarp och med humor. Utvalda citat:
"Jag tycker om de sentimentala genrerna även om jag feministiskt sett är kritisk."
Om prideparader: "[hetero säger] 'Oj vad många de är!' och då blir vi lite nöjda och de lite skrämda"
"Tillsammans med kulturtanten är lesbianen, ja det är vi som bär upp hela landet"
 Det sista jag har skrivit i anteckningsblocket från den här punkten är "Det händer nu". Det låter väldigt spännande men jag vet inte vad det handlar om.

Sedan gick vi till Pride Park där det var invigning.


Mona Sahlin och Birgitta Ohlsson invigningstalade.

Jag var där med Trollhare och Jacko. Trollhare syns vara väldigt charmig på bilden nedan.När vi hade tröttnat på invigningstal så gick vi till UNFs tält eftersom jag väldigt gärna ville ha en Y U NO SOBER-knapp.Väl där fick vi skriva varför vi firar nykter pride, men eftersom jag redan hade lämnat in ett bidrag via deras hemsida så lät jag bli att skriva en lapp. Jacko och Trollhare skrev i alla fall varsin färgglading.


Ett foto på oss sattes upp tillsammans med lapparna. Jag tror att "För att Pride är politiskt" är den jag skrev via hemsidan.


Efter att ha Pride Parkat lite begav vi oss iväg till SFQ:s (Sveriges förenade HBTQ-studenter) picknick och var med på en frågesport. Jag, Trollhare och Jacko bildade lag Kaninbajs och vi möte lag M&M (MNM?) och Ehh. Trots att vi var bäst så vann vi inte. Detta för att de andra lagen inte drog sig för att chansa, medan vi endast uttalade oss om vi kunde svaret. Bara så att ni vet. Vi vet mest. Om allt.


Vi blev underhållna av ett helt gäng med dansare! Tänk vad trevligt att de ville dansa för vårat lilla gäng! De kom från Queer Tangon men det var inte precis pardans de visade upp.


Jag blev myggbiten. Slut på dagen! Jag hade en jättesnygg Spice Girls-tröja på mig.


Mikusagi

4 kommentarer:

BG sa...

Tänkte på en annan sak. HBT tidningen QX har ju en stor pridning (32.000 ex) och har ofta väldigt sexistiska och objektifierande omslag av män på sitt omslag. Varför reagerar ingen lika häftigt som när en kvinna läggs ut på samma sätt? Flickfotografen Bingo Rimer hade halvsulats på scen men Jon Voss som driver QX hyllas istället. Varför denna dubbelmoral?

Mikusagi sa...

Fast Bingo Rimer har väl haft en rätt lång och framgångsrik karriär?

Bo Grahn sa...

Ja, men han har kritiserats hårt hela tiden. Med QX är det tyst trots samma sexism mot män dock. Kan det ha nåt samband? Vad tycker du själv om omslagen?

Arild sa...

Hej Bo.

Det stora problemet med den ständiga objektifieringen av kvinnor är just att den är ständig. Att som tidning bära "objektifierande omslag av män" bryter mot den normen och är alltså inte alls sexistiskt.

Du kanske har missuppfattat termen sexism. Att avbildas på ett objektifierande sätt är inte direkt sexistiskt. Kanske sexuellt, men inte sexistiskt.