Pages

21 april, 2011

Inte schysst spel av Rädda Barnen

Det här inlägget skrevs först på baksidan av en teckning av en gnu som står på en dubbelhövdad tandborste mitt ute i yttrerymden. Så kan det vara ibland. Att blogginlägg författas på sådana ställen.

Sedan ett tag tillbaka har det pågått en kampanj för att få HBTQ-ungdomar att orka leva vidare och se att det finns en helt okej framtid. Kampanjen heter It Gets Better och har sitt fäste i USA men på Internet finns det inga nationer så den har spridits till personer som befinner sig lite varstans på planeten. Tanken är att vuxna HBT-personer skall berätta om sina erfarenheter och att det blev bättre. Det är svårt att tro på orden från en vuxen som inte har varit i samma situation som en själv, "Vad vet du egentligen om livet för en sådan som jag?".

It Gets Better har varit en rörelse dit HBT-personer har kunnat vända sig och hitta ett hav av folk som dem. Personer som tycker att de är normala och inte freaks.

Nu har Rädda Barnen blivit inspirerade av It Gets Better och startat programserien Det blir bättre tillsammans med Meter Television. De har bytt fokus från HBT-ungdomar till alla barn och unga som har det svårt. Jag känner så här: kan de inte ta vår regnbågsflagga också när de ändå håller på? Ta alla våra utrymmen, rörelser och symboler! Varför inte också ta kampanjer från t.ex. antirasistiska rörelser och göra dem allmängiltiga för "en kan ha det svårt även om det inte är just rasism en är utsatt för"? Kan vi inte sluta med Rädda Barnen och istället ha Rädda Vuxna, Barn, Ungdomar, Äldre och Äldreäldre? Fast vi kan fortfarande kalla det Rädda Barnen, då. Alla är vi barn.

Vi, som i vi HBT-personer, behöver sammanhang där vi inte är avvikande. Där vi inte är undantag. Där våra problem och verkligheter inte är något nytt som vi står ensamma med. It Gets Better är ett sådant sammanhang.

Ge gärna ungdomar hopp. Ge dem gärna konkreta förslag på hur de kan få den hjälp de behöver. Gör gärna det, men tag ett eget namn för den rörelsen.

Som tur är har den faktiskt en svensk version, www.detblirbättre.se. Gå dit, dela din historia och ta del av andras. Där finns också tips om vart du kan vända dig om du känner att du behöver hjälp.

Läs också:Mikusagi

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: