Pages

26 juni, 2010

Asexuellt potpurri

När jag började skriva det här inlägget hade jag ingen aning om vad jag ville ha sagt. Därför är det hoppigt. Det har sina för- och nackdelar. Mest fördelar. Jag gillar inte långa texter och den här är som flera korta texter.

Tisdagens Kropp & själ ägnade sin timma åt att diskutera kring frivilligt eller ofrivilligt avstående från sex, och vad detta innebär. Ämnet uteblivna sexuella relationer är intressant av flera orsaker. En av dem är att det utmanar våra föreställningar om vad som är naturgivet och självklart. En annan är, vilket programmet också tog upp, att det har skett en förskjutning av tabusymbolvärdet från ena ytterligheten till den andra när det gäller i vår kulturella kontext. Lite generaliserande kan man säga att där det tidigare var problematiskt att vara öppen med att man hade ett sexliv, är det idag lika problematiskt att vara öppen med att man inte har ett.  

Att döma av de två personer som intervjuades om sin , så är den totala avsaknaden av sexuella känslor och impulser något som innebär en relativt stark känsla av utanförskap. Deras berättelser var öppna och raka, och tydliggjorde på ett bra sätt att asexualitet inte måste bottna i något som är skadat eller fel, vilket är en vanlig uppfattning.

Jag fick äran att vara med i Kropp & Själs sista program innan sommaren.

I veckans Kropp & Själ talar vi inte om sex – utan om de som av olika anledningar inte har sex. För många människor är sexlusten det mest grundläggande behovet som finns - det är livsdriften. Det finns runt omkring oss och vi blir ständigt påminda om det. Men för andra människor så finns den bara inte - till sex existerar inte. I Kropp & Själ den här veckan möter vi två personer som är asexuella och som helt saknar sexuell lust.

En av de två asexuella personerna var alltså jag. Heja mig!

De som vill prata om tycker jag skall komma till Pride House 27 juli och dela med sig av sina tankar. Delta i gruppsamtalet!

Jag hittade den här kanalen på YouTube - Hot Pieces Of Ace. Varje vecka har ett särskilt ämne som ett antal vloggare pratar om. Roligt! Men visst finns det andra YouTube-kanaler med asexualitet som tema? Ge mig adress till den/dem!

Som många vet kommer en inte ut en enda gång och sedan är det över, en måste komma ut igen och igen och igen och igen. För varje person en pratar med om något ämne som rör det du måste komma ut med. Problemet med att komma ut som asexuell är att många inte vet vad det är. Därför måste du kanske, direkt efter att du har kommit ut, förklara dig. Och det är kanske varmt, solen står kanske mitt på himlen och du har kanske oturen att befinna dig utomhus vid tillfället. Du är kanske väldigt törstig och nästan svimfärdig och den du pratar med har du inte känt i längre än fem minuter och du känner kanske att alla meningar du formulerar kommer ut helt bakvänt. (Have I experienced this too many times or what?) Fast det kan ju också vara en bra grej att få vara den första kontakten med asexualitet. Till skillnad från t.ex. homosexuella så börjar asexuella från scratch, de möter inte förkunskaper och heller inte fördomar. Fördomarna bildas först efter att du har introducerat den du pratar med för begreppet.  Oh the ansvar!Okej, öh jag vet fortfarande inte vad jag vill med det här inlägget. Så då tänker jag lägga in en länk och ett rim. För det känns vettigt. Svettigt. Nej, det var inte det rimmet, nu kommer ett till.

I denna juninatt sällskapas jag av en stirrande katt.Mikusagi

Citat, länkar, rim och video! Detta måste vara mitt bästa inlägg någonsin. Jag har åstadkommit något idag!

3 kommentarer:

Paul Stjernberg sa...

Den enda YouTube-kanal med asexuellt tema som jag känner till är AVEN-Tube. Sedan finns det mycket enstaka klipp på YouTube.

Mikusagi sa...

Länk till AVEN-Tube tack!

Sargoth sa...

Åstadkommit saker indeed. <3