Pages

13 april, 2010

Om pronomen

Jag är en flitig användare av pronomet "hen". I skrift använder jag "hon" och "han" i ytterst få fall. Det känns faktiskt konstigt att skriva dem, jag har vant mig av med det. Att uttala dem känns nästan lika normalt som det gjorde för fem år sedan. Fast bara nästan.

Anledningen att "hen" är så bra är att det minimerar risken att det blir fel. Folk har sagt till mig att en ser på någon ifall hen identifierar sig som man eller kvinna. Jag tror inte det. En kjol på en tjejkropp behöver inte betyda att det är en tjej du ser, transmän kan gilla kläder som förknippas med det kvinnliga könet. En manskropp i "kvinnokläder" behöver inte tillhöra en person som föredrar "hon". Manliga kläder på... vad är manliga kläder? Hur skall en fittfödd klä sig för att du skall förstå att personen vill höra "han"? Byxor?

Min främsta anledning till att jag använder "hen" är att jag inte ser någon poäng i att använda "hon" eller "han". Andra språk klarar sig utan könsspecifika pronomen utan att det bryter ut någon slags könsförvirring. Om det är viktigt att veta att personen det pratas om är en kvinna så är det bara att säga det - "hen är kvinna".

Sedan har väl folk svårt att lära om men det borde inte hindra mig från att säga "hen".


Mikusagi

2 kommentarer:

Etu sa...

Påminner mig om några ungdomar jag hörde på bussen här om veckan.

De var smått påverkade och det var tisdagskväll, tror att de hade lov.

De sa saker som, "ÖÖÖöööh, har ni hört att vänsterpartiet vill sätta in ordet hen, det är typ som han eller hon fast inte tjej eller kille. De är ju helt dumma i huvudet ju! Skulle aldrig rösta på vänstern!"

Jag orkade inte diskutera saken med de, de skulle nog ändå inte förstå.

Mikusagi sa...

Vissa människor är hopplösa fall :)