Pages

17 mars, 2010

Teori vs. RL

Jag tänker att det finns två olika matematiker. En låtsas och en verklig. Låtsasmatematiken börjar vid Matematik C och ökar sedan. Den verkliga matematiken går att förklara på ett logiskt sätt. Låtsas matematiken går endast att förklara genom formler, grafer, tabeller och allt vad det heter (jag har inte läst längre än Matematik B så jag vet inte) medan den verkliga matematiken går att ta i.

Enligt den verkliga matematiken blir vadsomhelst delat med noll inget. Om du lägger sju bananer i noll högar så har du sedan noll högar med bananer. Bananerna är fortfarande i din famn och du får släppa dem från balkongen. Eller så är de utspridda över hela golvet och inte i någon hög. Eller så... ja, ni fattar. De är i noll högar och i varje hög är det noll bananer eftersom det inte är en hög.

Enligt låtsasmatematiken går inget att dividera med noll. Arla förklarade varför för mig en gång, genom att rita en graf. En låtsasgraf. En teoretisk graf. Den sade typ att:


Mikusagi


Flattr this

6 kommentarer:

kattla sa...

Jag har alltid tänkt mej x/y som "hur många y behöver jag för att det ska bli x?". Så till 10/2 behöver jag 5 stycken 2:or för att det ska bli 10. Eller 5 knippen med 2 bananer ^_^.
Men 7/0? Det räcker inte riktigt med 0 nollor. Det blir inte 7 hur många nollor jag än försöker använda.
Om din matematiklärare i matte A och B har sagt att x/0 blir 0 så har de gjort dej en otjänst. Kanske sa hen att 7/0, det blir inget? Dvs det har inget svar? Vilket bara var ett otydligt sätt att säga att något delat med 0 inte är definierat. Dvs samma sak som i "låtsasmatematiken"? All matematik kan nog för övrigt sägas vara låtsas, eftersom det är människor som har hittat på den ^_^

Mikusagi sa...

Vi tog aldrig upp det här med att dividera med noll. Jag påstår inte i inlägget att jag pratar om A och B utan om den matematik vi använder i verkligheten.
Det du räknar är multiplikation, när du tänker "hur många y behöver jag för att det skall bli x?", jag pratar om division.

kattla sa...

Jag pratade också om division. Du kan även tänka på x/y som "hur många högar med y bananer i varje hög kan jag dela x bananer i?". Läs gärna min kommentar igen. Vad jag pratade om var division även om jag använde ord som lät som multiplikation (division är på många sätt multiplikation baklänges, ungefär som att subtraktion är addition baklänges).
Och vilken matematik vi använder i verkligheten beror helt på vilken matematik vi kan och vilken verklighet vi har ^_^

Mikusagi sa...

I låtsasmatematiken är division multiplikation baklänges. Inte nödvändigtvis i verklighetsmatematiken.

kattla sa...

I min "verklighetsmatematik" är division multiplikation baklänges. Jag menar inte alls att mitt sätt att se matematik är mer rätt än någon annans, men jag är allergisk mot när människor framställer sin egen upplevelse som allmän verklighet (vilket du säkert inte alls försökte göra, men jag uppfattar vad du skrivit så)

Sammanfattning/slutkläm/nånting:
Jag bryr mej inte om du ser division som multiplikation baklänges eller inte (eller ok, jag bryr mej -- jag tycker sånt är intressant). Det finns ofta många olika sätt att se på samma sak, och inget är nödvändigtvis mer rätt.
Jag bryr mej (nu "bryr mej" i mer upprörd betydelse) om att du framställer distinktionen mellan "låtsasmatematik" och "verklighetsmatematik" som självklar och att det går att avgöra vad som hör till vilken matematiktyp. Vad är verklighet? Vems verklighet pratar vi om? Så fort vi säger att det här hör verkligheten till men det där gör det inte finns det (sannolikt / i det här fallet absolut) människor vars upplevda verklighet vi ogiltigförklarar.

Förlåt för att jag skriver en lång arg kommentar, och tack för att du skriver en intressant blog!

Mikusagi sa...

True
men inlägget är inte helseriöst.