Pages

09 mars, 2010

Rasism och sexism på YouTube

Newsmill har intervjuat Nour El-Refai om den svenska humorscenen och bland kommentarerna på YouTube (för intervjun är upplagd där) ser jag följande:


Nour kritiserar i intervjun humorscenens, och hela samhällets, patriarkala strukturer. Det är inte okej, märker jag. Nour bor i Sverige på "våra" villkor och nu sätter hen igång och ifrågasätter kulturen här! Tystnad, genast, eller åk tillbaka! (Tillbaka? Är inte Nour född i Sverige?)

Det är skrämmande. Sexismen och rasismen går hand i hand. Märk vilka som har minuspoäng, vilka som har plus. Jag har plussat på de två längst ned och minusat på de två högst upp. Den högst upp har fått några minuspoäng för den är lite för extrem även för de som tänker att icke-Sverige = sprängda bussar, och att feminister är komiska.

Igår höll Sandra Dahlén, dagen till ära, ett tal på Slussen och sade bland annat att rasistiska grupperingar också har en skev kvinnosyn. Ja, det märker vi här. Rasisterna är de samma som sexisterna och det är viktigt att ta avstånd från båda.


Märk att bryggarn123s kommentar fick tre minus. Den har förmodligen fått plus också men allt som allt blir det tre minus. På YouTube smyger det runt en minimaffia som skriver rasistiska kommentarer och trycker minus på de som argumenterar emot. Antirasister och icke-sexister måste göra detsamma. Någon gång måste vi visa att rasistiska och sexistiska åsikter inte är okej.

Kom ihåg, vid sådana här tillfällen, motstrategier (mot härskartekniker):
  • Ifrågasätt (kommentarerna)
  • Bryt mönster (säg något positivt där andra slänger sig med negativa kommentarer)
  • Tag plats (låt inte rasister/sexister äga scenen)
  • Informera (då det många gånger finns mängder av faktafel och fördomar)

Det finns fler motstrategier. Binga det!


Mikusagi

Läs även andra bloggares (förhoppningsvis intressanta) inlägg om ,

Inga kommentarer: