Pages

08 mars, 2010

Kvinnor är roliga

Nour El-Refais sommarprat är det finaste jag någonsin har hört. Den finns nog fortfarande bland P1's poddar. Gå och se efter!
Eftersom det är den internationella kvinnodagen idag så väljer jag att citera ett särskilt ställe. Nour berättar om sin skoltid.

Lärarna var tråkiga och klasskompisarna var ännu tråkigare. Ingen höll med mig när jag ville mucka mot systemet. Ingen backade upp mig när jag undrade varför tjejerna skulle få handikappoäng på gympan. Det finns inget genustänk i den vanliga skolan, och det är en av de största anledningarna till att jag kände mig utanför. Jag kände mig inte hemma i gruppen tjejer. Att vara tjej innebar att man talade stundom och blygsamt och gav sig inte in i diskussioner om man inte fick en tydlig inbjudan, och framför allt - man skrattade åt killarnas skämt men skämtade förhelvete inte själv.

Jag var gapig som fan, rolig och ganska intellektuell, men eftersom jag inte var kille så hade jag DAMP, var kaxig och visade inte respekt för överordnade. Det liknar lite den offentliga bilden av mig idag. Nour El-Refai - kaxig, provokativ och kompromisslös. En manlig motsvarighet till mig skulle beskrivas som viljestark, en som vet vad han vill, trygg i sig själv.

Att vara trygg i sig själv som kvinna, det är att vara kaxig. Så alltså; Nour El-Refai, 14 år och kaxig som fan. Hela dagen lång var jag kaxig. Jag tvingade sexualundervisningsläraren att låta mig komplettera fakta om fittan och jag hamnade i slagsmål med en som kallade mig hora - och sen fick jag byta klass! Men det är lite så där det funkar i samhället i stort. Om inte nån passar in i normen då måste man genast slussas vidare till en instans som kan räta ut en. Eventuellt bli inlåst på anstalt så man inte stör den vanliga ordningen.

Shämoy skriver om fittbärare som inte får vara roliga - läs!

Annika Lantz skriver i Bang:

Jag minns en genomgång inför en inspelning av "Parlamentet", jag är som vanligt den enda tjejen, grabbarna sitter bredbent i soffan och diskuterar ståuppscenen och när jag inte har hört ett kvinnonamn på en kvart så frågar jag: Är det inga tjejer som ståuppar? Några av snubbarna har i alla fall vett att vrida lite på sig innan en av dom svarar att "det blir ju aldrig riktigt bra med tjejer".
Det blir ju aldrig riktigt bra med tjejer. Jag är tjej. En kul tjej. Som just ska gå in och leverera lusteligheter på toppen av mitt självförtroende.

Kvinnor förväntas vara på ett visst sätt. Riktigt hur kvinnor förväntas vara vet jag inte men det är inte roliga eller trygga i sig själva. "Vi" (jag definierar mig visserligen inte som kvinna, men det gör större delen av samhället) får finnas på männens villkor. Anledningen till att det inte syns så många kvinnliga komiker i TV är inte att kvinnor inte är roliga. Anledningen är att ingen vill se att kvinnor är roliga. Samhället låter inte kvinnor vara roliga. Jag säger "låter" eftersom det krävs en publik som ser och hör.


Mikusagi

Läs även andra (förhoppningsvis intressanta) blogginlägg om , , , ,

3 kommentarer:

Elina sa...

jag tyckte inte att det där var roligt, det var insiktsfullt! missledande rubrik. men fick mig att tycka om nour lite mer

Mikusagi sa...

Ja, jag ville ha en positiv rubrik
och jag satt och massproducerade blogginlägg lite halvstressat så där eftersom jag visste att jag inte skulle hinna skriva under söndagen.. Rubriker är jag rätt dålig på men jag tänker att folk glömmer dem när de läser texten. Liksom, jag brukar alltid glömma rubriker när jag läser typ böcker...

Mikusagi sa...

Rubriken har nog mer att göra med inlägget jag länkar till.