Jag måste läsa något nästa år, men jag vet inte vad. Jag vill gärna gå kvar i Södertörns högskola ett tag till, så det är främst bland deras (våra? o.o) kurser jag letar.
I kurskatalogen börjar de fristående kurserna helt fräckt med naturvetenskap. Sådant skall ju inte jag titta på, jag är samhällsvetare! Fast vissa saker verkar ju vara intressanta...
Hur som helst, de flesta av de fristående kurserna kategoriseras under "Humaniora, samhällsvetenskap och teknik". Varför är de en och samma kategori? För att Södertörn gillar att kombinera och integrera, gissar jag.
Jag tänkte lista några intressanta kurser jag har sett i katalogen idag.
CSI Södertörn
Jag tittar på CSI LA, Navy CIS, CSI New York och CSI Miami. Tänk vad roligt att faktiskt förstå vad de gör!
Familjen i öst och väst
Läsa om lagar, normer och politik i olika kulturer, det låter väldigt spännande. Jag vill utveckla min världsbild, och veta lite mer om hur det fungerar i andra kulturer.
Etnologi A
Bara det att jag får kunskap om "människors levnadssätt och tankevärldar i skilda miljöer och tider, dels på kulturvetenskaplig basis, dels rörande genus, klass, etniska relationer, mångfald och invandring" gör ju kursen oerhört intressant, men när jag läste att kursen ger en inblick i migrationens följder och hur mångfald hanteras i dagens samhälle förstod jag att den här kursen måste vara riktigt givande. Inte bara för hur jag uppfattar mig själv och världen, utan i min förståelse för det samhälle jag lever i. Fatta heta blogginlägg det kan bli ;D
Migrations, rasism och mångkulturalism idag
Rastänkandets historia
Två kurser som bör kombineras (enligt katalogen) så därför skriver jag dem i samma klump fastän det är kategoriserade under olika rubriker (den första under Etnologi och den andra under Idéhistoria)
Det var Rastänkandets historia jag fastnade för först, men man vill ju ha hela bilden! Hur som helst tycker jag om historia, och det rastankar verkar vara en spännande inriktning (bland många).
Filosofi B
Filosofi är så fascinerande... men läskigt att läsa B ju!
Jag blev lite förtjust i "Medicinens och vårdens filosofi" men den ges inte i vår :(
Historia med litteratur- och kulturperspektiv A
En kurs för blivande historielärare för högstadiet och gymnasiet. Jag tänkte bli SO- och svensklärare i högstadiet (alternativt gymnasiet) så det här vore ett kul smakprov på det.
Språk och litteratur för blivande svensklärare A
I högstadiet älskade jag svenska. Jag kan nog älska det igen!
Jag känner att läraryrket kallar på mig.
Att skriva för webben och interaktiva medier
Jag tänker inte bara på min blogg... jag tänker nog minst på min blogg. Jag har varit aktiv på "webben" sedan högstadiet (eller, egentligen mellanstadiet men... nu skall vi inte ta i) och jag kommer nog inte sluta att vara det. Internet är ett viktigt forum för mig, och att få en kurs i hur jag skall strukturera, formge och skriva texter i det här mediet vore kanske givande. Den är tyvärr på distans och halvfart så jag kommer troligen att dissa den... men om jag inte kommer in på någon annan kurs så!
Öst- och Sydostasienstudier
Jag är mest intresserad av Japan... men kulturer överhuvudtaget är det intressant att läsa om. Dessutom kan man ju, efter kursen, mörda folk som säger "Japan och Kina är samma sak" genom att improvisera fram ett tal om hur Japan och Kina skiljer sig från varandra.
Religionsvetenskap
Jag tycker att religion är intressant. Jag orkar inte säga så mycket mer för jag är trött, datorn är varm och jag borde sätta fast gummiringarna på tandställningen.
Retorik A
Haha, den har genusinriktning :'D Typiskt Södertörns högskola!
Alltså... om man skall bli lärare är det väl bra att kunna tala inför grupp? Dessutom känner jag att jag faktiskt har en chans att bli en god talare. Jag har blivit bättre.
Barns språkutveckling
Jag har någon gång tänkt att det jag missar om jag inte skaffar barn, är att vara med när en människa lär sig tala. Jag tycker att språket är så fascinerande att det vore en stor grej att få erfara hur någon från början uppfattar språket och utvecklar sitt eget sätt att använda det. Den här kursen handlar talspråks- och skriftspråksutveckling och när det handlar om talspråk så antar jag att man inte får studera en människas första möte med språket, men kursen kan nog vara mycket givande ändå. Språket påverkar hur vi ser på världen, och hur vi tänker. Jag vill lära mig mer om det!
Muntligt berättande
Jag har kanske ingen behaglig berättarröst men jag tänkte att det kunde vara lite lattjolajban att gå och lära mig hur man berättar sagor och annat man vill föra vidare. Bara för att. Mer kunskap åt folket liksom. Dessutom: "Du studerar levande berättartraditioner idag såväl som taditionellt muntligt berättande i äldre tider" Det tyckte jag lät spännande.
Jag lär inte hinna få min PIN-kod till studera.nu tills på måndag, så jag får hoppas att dessa kurser hamnar på studieplatser.nu senare.
Mikusagi
Intersex Day of Solidarity (IDS)
-
Bildtolkning: Ett svartvitt foto från sidan på en person som sitter.
Klänningen som går ner till marken täckta av löv. Personens blick är inte
riktad mot k...
1 vecka sedan
2 kommentarer:
hej!
Jag har starka tankar på att börja studera på södertörns högskola till hösten 2008, men ahr redan flytt från andra högskolor för att de är tunga, akademiskt snustorra och människorna bara är där för studierna och götta sig i tung kurslitteratur (konstig böjelse) och inte skapar någon sammanhållning i klassen.
Så nu tänkte jag höra med dig, hru är det på södertörns högskola?
Skule en estetiskt lagd, nytänkande och engagerad ung amn trivas :))
Tja... jag har bara gått en kurs där men jag kan säga att folk var väldigt intresserade av ämnet men inte studierna xD Eller, ofta hanns det inte med att läsas. Jag är lite kär i min klass, och de flesta kommer överens. Det blir lätt att man går på aktiviteter tillsammans.
Fast det beror kanske lite på kursen.
Skicka en kommentar