Pages

14 januari, 2007

Artism

Följande textsnutt är kopierad från Bonniers Stora Lexikon 2000 på CD-rom.


Hos lägre djur (sic) finns ofta ett enkelt balansorgan, som består av ett vätskefyllt rum med känselceller. I detta vätskerum ligger en liten fast kropp, en ”balanssten” eller statolit, som trycker mot olika grupper av känselceller allteftersom kroppen ändrar läge. Detta organ motsvaras hos ryggradsdjuren av två hinnsäckar. Därtill har ryggradsdjuren tre båggångar.


Det handlar om balansen, men det är inte vad som är det viktiga, utan min kursivering. Hos lägre djur. För vi ryggradsdjur står ju över alla andra djur, det vet vi väl?
I mina öron låter det lite rasistiskt. Fast som människa är det ju okej att se ned på andra arter. Artism kanske det borde kallas. Ordet kanske redan finns, vad vet jag?

Vem har bestämt vilka djur som är lägre och vilka som är högre? Det är knappast Gud. I Bibeln står det väl inte om sådant? (jag utgår från Bibeln eftersom BSL är svenskt och Sverige är rätt så kristet när det väl kommer till kritan)
Eller, tolka kan man väl göra hur man vill.

Är vissa djur lägre än andra?

Mikusagi

4 kommentarer:

Arla sa...

Du har så rätt! Jag och en vän pratade faktiskt om det idag. Anledingen till att det inte är något stort är... att ingen bryr sig <.<;

http://sv.wikipedia.org/wiki/Artism
Du borde sluta dissa Wikipedia :(

Mikusagi sa...

Jag Googlade artism senare. Jag orkade inte kolla upp länkarna Google gav mig, jag läste bara de där små textsnuttarna som visades... och kom fram till att artism finns och att det inte är en sjukdom (däremot är atrit en sjukdom).

Vaddå stort?

dfdfd sa...

Eh, ja, idiot. Annars innebär ju det att du måste ta självmord nu, för annars kommer du döda tusentals miljoner spindlar, bakterier, maskar, kvalster, myror, myggor och de vattenlevande djuren i ditt dricksvatten, för att inte tala om alla de djur som dör tack vare att du bidrar till att släppa ut koldioxid och andra skadliga ämnen.

Mikusagi sa...

Det heter "begå självmord" och jag håller inte med dig.