Pages

29 april, 2013

Elevers önskemål framför könspanik



Blondinbella Twittrar: Hur långt ska vi dra det? Ska vi lägga till en toa också på offentliga platser för de som inte är en man eller en kvinna? En egen hentoa? Miku svarar: Tjo Löwengrip! Det finns massvis av könsneutrala toaletter! T.ex. på kulturhus, bibliotek och hemma hos mig. Hashtag radikalt.

På Södra Latins gymnasium har eleverna lyckats driva igenom ett beslut att införa ett omklädningsrum för de som vill byta om enskilt. Detta upprör t.ex. Blondinbella, som inte tror att det kommer att gagna någon. Därför tänkte berätta hur jag tänker.

Det är vanligt att elever skolkar från idrotten. Anledningarna är olika, men inte helt ovanligt är det att en tycker att det är superjobbigt att byta om tillsammans med andra. När jag gick i högstadiet ville vi inte byta om tillsammans med den andra klassen. Det var inte en köns-fråga utan handlade om att vi bara klarade av att vara nakna tillsammans med de vi litade på. Jag hade turen att vara i en så pass tajt klass. Att sedan byta klass när gymnasiet började var väldigt jobbigt, men jag behövde bara byta om med dem en gång som tur var.

Det finns många anledningar att känna sig illa till mods vid ombytessituationer. Spår från operationer, skador, hjälpmedel vi gömmer under våra kläder och som vi inte är helt öppna med att vi har, kroppar som inte stämmer överens med bilden av hur en kropp ser ut, och så vidare. Jag vill inte hävda att alla som har ärr eller missbildningar måste skämmas för det och låta bli att byta om tillsammans med andra, utan uppmuntra personer att våga ta plats med sina kroppar. Detta uppmuntrande vill jag dock inte skall ske genom att omöjliggöra ett skylande som kanske för den personen innebär trygghet. Om alternativet är att skolka, eller att känna sig hotad i omklädningsrummet, så är det inte ett bra alternativ.


Appropå toaletter så... ja, som sagt så finns det redan könsneutrala toaletter. Det är inte alla ställen som har tillräckligt många för att könsuppdela dem. Det är inte alla heller som ser behovet. Jag tycker att de är opraktiska. Bland annat för att kvinnor ofta vistas i lokaler med andra kvinnor, och män ofta med andra män. Så det finns ofta fler av antingen det ena eller andra, och antalet personer per toalett blir då inte jämnt fördelat. Men också det här: Hallå hur vet en var en passar in? Mitt juridiska kön är kvinna, så jag skulle ju kunna ta med mig mitt ID-kort in på damtoaletten och visa upp så att alla liksom kan andas ut och så att lokalvårdaren inte kastar ut mig (det brukar inte hända, men ändå). Dessutom passerar jag oftast som tjej, men inte alltid. Det är jättesvårt för mig att veta vilket det blir den här gången! Jag har gått in på damtoaletter och fått långa, misstänksamma blickar från personer som förmodligen var osäkra på om jag verkligen hörde hemma där. På herrtoaletten har jag ännu inte märkt av en lika jobbig stämning, förutom när jag var liten och en gubbe hytte åt mig med en käpp.
Så här gör jag med toaletter: Om det verkar som en miljö där jag inte behöver bli nedslagen eller få sparken, så tar jag den med kortast kö, eller den som är närmast, eller den som är renast. Den bästa, helt enkelt. Sedan stålsätter jag mig för att vara beredd att säga "Det bestämmer väl inte du heller!!!" om någon skulle säga "Hallå du är ju tjej" eller "Du är på fel toalett" eller dylikt.



Blondinbella twittrar: Ska vi hitta på ett till yrke också för de som inte känner att de kan gå till en gynekolog eller urolog för att man är något där i mellan? Miku svarar: Löwengrip, urologer jobbar med urinvägar, oavsett könsorgan. Blondinbella twittrar: Ska vi göra en hen-avdelning i klädbutikerna så att ingen blir kränkt över att det bara finns manliga och kvinnliga kläder? Miku svarar: Löwengrip, just nu har jag på mig en t-shirt som är unisex. Hashtags: radikalt, framtiden är här, fast det har varit så här sedan typ 1960.
Det är elever som har drivit igenom den här frågan. Elever som upplevde att ett behov fanns och därför krävde att det skulle tillfredsställas. Jag tycker att det är ett utmärkt exempel på elevdemokrati, något som faktiskt skall utövas i skolan eftersom eleverna skall fostras till demokratiska medborgare. De har lärt sig att påverka sin situation, en av de viktigaste färdigheterna en kan tillskansa sig i skolan. Detta borde inte hota dig alls, Isabella Löwengrip.

Läs även Trollhares öppna brev till Isabella Löwengrip.


Mikusagi

4 kommentarer:

pärlbesatt sa...

Hej du,

Det har inget med inlägget att göra men jag såg ingen gästbok så jag skriver det här. Har dusett programmet Diwai Meri- trädkvinnan på SvT? Om inte, gör det, det handlar mycket om teckenspråk.

Mikusagi sa...

*pekar på övre vänstra hörnet i bloggen, där det står "Gästbok"*

Anonym sa...

Det tycks finnas en åsiktsdiktatur i denna typ av ämnen. Om man ser på Blondinbellas blogg så är det massor av negativt näthat. Oftast/endast från kvinnor. Det är feminism det.../H.

Mikusagi sa...

Hur råder det en åsiktsdiktatur?
Jag vill först att du definierar åsiktsdiktatur, och sedan förklarar hur du kan applicera det på det svenska samhället. Jag väntar.