Pages

16 april, 2013

Bryt tystnaden, Idrottssverige!

Idag har jag + jättecoola människor målat en banderoll som skall användas på fredag. Vad händer på fredag? Jo, det är

Day of Silence

Då vi uppmärksammar tystnaden kring utsattheten för homo-, bi- och transpersoner. I år har RFSL Ungdom Öst, Ungdom mot rasism och Rädda Barnens Ungdomsförbund valt att fokusera på Sveriges idrottsliv.

På fredag klockan 16:00 så samlas vi i Stockholm, på Medborgarplatsen, i en manifestation!

Mer information.

I år släpptes en rapport gjord av RFSL och RFSL Ungdom på uppdrag av Riksidrottsförbundet. Rapporten, Hbtq och Idrott, visar att många hbtq-personer känner sig osynliggjorda inom sin idrott och att det ofta finns en homofob och transfob jargong bland såväl tränare som träningskamrater och omgivning. Från de vuxna upplevs också en tystnad, en tystnad som dagligen bidrar till utanförskap, exkludering och ohälsa bland ungdomar som inte välkomnas i den snäva ram som utgör Idrottssverige.

Utanförskapet blir värre när flera normer bryts vilket kan leda till dubbel utsatthet för individen. Vi ser att homo-/transfobi inom idrotten hänger tätt ihop med uttryck för rasism och sexism och att dessa tillsammans med en trång könsnorm och en våldsbejakande machonorm slår hårt på alla åsidosatta grupper inom föreningsidrotten.


Kom!
Samt - sprid info om eventet i era bloggar!
Hashtaggarna är #dos13 och #dentystaidrotten .

Läs även andra bloggares rapporteringar om , , , , och .

Inga kommentarer: