Pages

27 mars, 2013

RFSL Ungdom-kongress 2013

Jag har varit på RFSL Ungdoms kongress i helgen. Min första kongress av något slag överhuvudtaget. Jag har lärt mig massor, och även fått en del kontakter.

Inför kongressen var jag inte så väl förberedd. Det enda jag hade läst i kongresshandlingarna var det gamla principprogrammet, för jag hade hört att ett principprogram skulle läsas, och i innehållsförteckningen såg jag inte att det fanns både det föreslagna och det nuvarande. Det gamla principprogrammet hade jag läst igenom på morgonen samma dag som jag skulle till kongressen.
Det gick bra ändå. Det föreslagna principprogrammet hann jag typ läsa på plats. Kanske inte allt, men tillräckligt.

Det är så bra, tycker jag, att börja i en organisation för ungdomar, för det liksom antas att många är med för första gången och inte vet hur saker och ting går till. Särskilt RFSL Ungdom är bra på detta (men jag har ju inte jämfört med ALLA ungdomsorganisationer i Sverige). Vi fick instruktioner gällande allt, och så fanns det hjälp att få om en ändå inte förstod riktigt. I början av kongressen fick vi t.ex. veta att förslagen skulle upp på påverkanstorg där vi skulle diskutera dessa, och skriva egna yrkanden om vi tyckte något. Det jag tänkte "Hjälp hjälp vad är ett påverkanstorg? Kommer jag att hitta dit? Vad är ett yrkande? Behövde jag en lapp för att lägga det här förslaget? Kommer jag att hitta lappen? Hur skriver jag? Var lämnar jag in? Hjääälp!", men det ordnade sig! Allt var supertydligt. Torget gick inte att missa, och vid varje station fanns funktionärer som förklarade vad som hände där, och som kunde hjälpa en att skriva. Sedan var andra kongressdeltagare också till stor hjälp! Bah "Jag såg att du skrev det här, men det kanske skall stå så här?". JA! Tack tack! Precis vad jag vill ha pga vet aldrig hur jag skall skriva saker. Och när jag står där och bah "Jag fattar inte, vad står det här? Alltså vad betyder det?" så kom det alltid någon och förklarade!

När det första påverkanstorget öppnade gick jag direkt till den avdelningen som hade den biten i principprogrammet som jag ville peta på. I föregående principprogram fanns nämligen detta:
[Bild på en textbit med rubriken "Emotionalitet, sexualitet och attraktion". En del av texten säger "Som en del av heteronormen förväntas alla människor ha en aktiv sexualitet. Det gör att asexualitet ofta osynliggörs eller betraktas som ett problem. Vi är starkt kritiska mot detta - sexuell lust ska aldrig förväntas.". Slut på bildbeskrivning.]

I det föreslagna hade asexualitet försvunnit, så jag skrev ett yrkande för att föra in det igen. Jag fick hjälp med att formulera mitt yrkande, och när jag hade satt upp det så var det en kamrat som hakade på och skrev ett liknande yrkande men formulerade om texten att ha in i programmet (efter lite diskussion med mig).

På ett annat påverkanstorg ville jag tycka till om vad som skall stå i stycket om sexualundervisning, så då skrev jag ännu ett yrkande som fick massa underskrifter! Plus att det kom lite folk och funderade kring ordval så sedan var vi några stycken som diskuterade vad olika ord egentligen säger, och till slut hade vi kommit fram till en bra formulering som en person skrev ned. Wohoo! Sammarbete!

Förutom påverkanstorg så hade vi workshops. Jag var på en där vi pratade om vad som skall stå på sidan transformering.se, i avsnittet för anhöriga. Det var faktiskt trevligt, och jag ser fram emot resultatet. Tyvärr kommer det först efter sommaren! Men transformering är redan nu en bra sida - kolla in!

Såklart var det också en massa förhandlingar i plenum. Jag tycker att folk var väldigt modiga och smarta, och i allmänhet blev jag imponerad av deras sätt. Jag vågade mig upp i talarstolen för det är ju bäst att ta tag i det med en gång. Jag är ju så himla gammal så det är dags att jag lär mig! Efteråt var det en som petade på mig och påstod sig ha läst min blogg. WHAT? Har jag läsare? Läser någon det här inlägget? Det känns plötsligt någorlunda meningsfullt att skriva.

Mikusagi.

(haha, jag började skriva det här inlägget i måndags men jag är seg)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur kan det komma sig att RFSU Ungdom politiseras så och tas äver av vänsterfeminister?

Mikusagi sa...

Det är ju en politisk organisation, så jag vet inte vad du menar med att det politiseras.
Hur menar du att det tas över av vänsterfeminister?