Pages

15 februari, 2013

REVA

Stormningar av vigslar, påringningar till barnpsykiatriska mottagningar och id-kontroller på stan. I Malmö har polisens projekt Reva lett till en kraftigt upptrappad jakt på papperslösa. Nu kommer projektet till Stockholm.

[...]

Enligt flyktingombudet Anita Dorazio som arbetar med en klinik för papperslösa, är det i samband med att polisen genomför biljettkontroller i tunnel­banan som de flesta tillslagen sker. – Vi försöker samla pengar till SL-kort och remsor till papperslösa, säger Anita Dorazio.
Källa: ETC.


Projektet REVA har kommit till Stockholm, och redan har jag läst flera rapporter från personer som har sett poliser göra ID-kontroll i tunnelbanan på jakt efter papperslösa. Eftersom det ofta sker i samband med biljettkontroller så kan det vara bra att följa Biljettkontroll på Twitter. Håll även utkik på REVA-taggen. Ser du gränspoliser, rapportera till Facebook-gruppen REVA Spotter med plats, datum och tid.
Saker du som inte är papperslös kan göra: Distrahera polisen, slösa deras tid, så kan någon papperslös kanske komma undan. Planka vid kontroll. Vägra att visa ID-kort.


Under projektet REVA kommer ett transitförvar att etableras som ett sätt att använda förvarsinstitutet mer effektivt. Det nya transitförvaret kommer att vara ett slutet boende i Märsta med närhet till Arlanda flygplats. Personer kommer att placeras där när deras ärenden är i slutskedet av verkställighetsprocessen. Vistelsen ska vara mycket kort, högst några dagar, innan utresan.
(Källa: tjänstebeskrivning på Migrationsverkets hemsida)


Flera vittnar om att jakten lett till att människor med vad som upplevs vara ett utländskt utseende automatiskt misstänkliggörs och att rädslan hos papperslösa ökat markant. Plötsligt blir en promenad till skolan ett risktagande.
Källa: Grön Ungdom i DN

Helena Holgersson, sociolog på Göteborgs universitet, menar att Sverige är hårdare mot papperslösa än andra länder. Att gränspolisen nu fått följa med Skatteverket ser hon som ett exempel på att genomregleringen av det svenska samhället försämrar förutsättningarna att leva som papperslös.
Källa: Arbetaren Zenit.

I år kommer en ny lag där papperslösa får rätt till sjukvård och skola, som en del i Miljöpartiets migrationsöverenskommelse med regeringen. Där Reva redan införts har polisen fått hård kritik för att man eftersökt människor till exempel i anslutning till att de fått sjukhusvård.
Källa: SVT.

Kenjiro Sato är frustrerad. Som psykolog på Teamet för krigs- och tortyrskadade, som ligger vägg i vägg med Barn- och ungdomspsykiatriska akutmottagningen, är många av hans patienter barn och ungdomar som gått under jorden efter att Migrationsverket beslutat att utvisa dem med hänvisning till Dublinförordningen. − Vi kan inte längre utföra vårt arbete på ett tillfredsställande sätt. Ungdomarna som kommer hit är inte längre mottagliga för stödsamtal och behandling. Det enda de pratar om, om och om igen, är rädslan för gränspolisen. I ett av teamets mötesrum står åtta röda stolar i en ring. Här brukar Kenjiro Sato och samordnare Sara Wåhlin hålla kvällsmöten med killarna. Sedan en tid tillbaka deltar allt färre i samtalsterapin. – De vågar inte längre komma hit. De är rädda för att civila poliser väntar på dem utanför mottagningen, säger Sara Wåhlin.

[...]

Samtalsterapin med ungdomarna brukar avslutas med en aktivitet. Det kan vara ett pass på mottagningens gym eller en fotbollsmatch på någon av stadens utomhusplaner. Biljard på ett av svenska kyrkans församlingshem är också uppskattat. Efter senaste aktivitetskvällen undrar Sara Wåhlin om ungdomarna kommer att våga delta. – Vi såg att polisen satt och väntade i sina polisbilar en bit bort från kyrkan. Ungdomarna valde då att följa med oss tillbaka till mottagningen och ta en annan väg hem.
Såväl Sara Wåhlin och Kenjiro Sato som teamets enhetschef Marie-Louise Lundberg upplever att gränspolisen i större utsträckning än tidigare ringer och hör sig för om ungdomar som är efterlysta befinner sig på mottagningen eller på akuten.
Källa: Re:public.

Läs även andra bloggares åsikter om , .

Inga kommentarer: