Pages

17 januari, 2013

Det är på tiden att vi ändrar lagarna för äktenskap

Månggifte är på tapeten efter att det har kommit fram att Annie Lööf är för... emot... var för men är emot och är nu till och med villig att håna idén.

Sammanfattning för er som inte vet: En gång i tiden var Annie Lööf med i Centerpartiets ungdomsförbund, som hade röstat fram att vara för månggifte. Lööf stödde detta beslut, som brukligt är att göra i partier när det kommer till majoritetsbeslut. Nu är Lööf inte längre med i Ungdomsförbundet utan är istället partiledare för "vuxenpartiet". Därför har Lööf nu bytt fot pga att stödja partilinjen är bra, men det grävdes fram att åsikten en gång har varit en annan och det blev lite tjolabaloo över det.

Monogamin kom till för en tid, ekonomi och samhällssystem där den passade in. En man och en kvinna blev en ekonomisk enhet. Mannen ägde kvinnan och och äktenskapet handlade både om att säkra framtiden för mannens ekonomiska tillgångar, och genetiska. Kvinnor fick varken äga något eller lönearbeta så det var bäst att bli gift med en man så att en i alla fall kunde ha tak över huvudet och mat i magen.

Men idag, vad behöver vi idag? Vi behöver spara resurser. Samt - det är asadyrt att bo. Så att bo tillsammans flera är ekonomiskt smart och dessutom finns det flera som kan ta hand om bostaden (laga det som går sönder t.ex.  Eller turas om att vänta på hantverkare en hel dag). Eftersom 8 timmars arbetsdag är standard (trots att mängder av människor är arbetslösa och vi borde verkligen dela upp timmarna mellan oss) så är det bättre att vara fler vuxna om det finns hundar och barn i hushållet som kan hjälpas åt med ansvaret.

Obs! Jag säger inte att alla borde gå och gifta sig med flera, men jag säger att det borde vara möjligt. Själv vill jag nog inte gifta mig alls, tror jag... men vissa av de (juridiska) privilegier ett äktenskap för med sig skulle jag vilja ha, men det skulle vara mycket bättre om vi kunde göra upp om dem genom kontrakt. Familjekontrakt.

Anyhow, det är inte anti-västerländskt eller anti-nutiden att gifta sig med flera. Tvärtom ligger det precis rätt i tiden.

Läs också:
Låt oss riva upp äktenskapsbalken tillsammans, Annie Lööf.


Mikusagi.

Inga kommentarer: