Pages

29 september, 2012

Ingen blev mördad i Kulturhuset, eller Sluta hashtagga #bokbål

En kort sammanfattning för er som har missat:
I Stockholm finns en byggnad som heter "Kulturhuset", där finns t.ex. biblioket. Biblioteket Plattan (med "vanlig" vuxenlitteratur), Serieteket (bara serier) och TioTretton (riktad till människor i åldern 10-13 år). För inte så länge sedan så bestämdes det att Tintin-böckerna skulle gallras ut från avdelningen TioTretton. Detta fick folk, mest rasister så klart, att skrika "Bokbål!" och "Censur!".

Det här inlägget skrivs inte för att diskutera vilka böcker som bör eller inte bör finnas på olika biblioteksavdelningar. Det skrivs inte heller för att diskutera Tintin-böckernas innehåll. Jag vill reagera på vad folk har kallat detta tilltag.

Det är inte censur att gallra ut böcker. Nästan alla bibliotek gör det. Jag har själv köpt utgallrade böcker. En av dem var Dai. Ingen skrek "Censur!". En annan bok handlade om drag kings. Då var det inte den politiskt korrekta personalen som försökte bestämma över vad studenterna läste eller inte.

Det officiella syftet med censuren är att förhindra spridning av sakuppgifter och synpunkter som enligt de styrande inte bör komma till allmän kännedom.

Allmänheten kan enkelt gå till nästa avdelning, Serieteket, för att läsa dessa Tintin-böcker. Därför var det inte ens i närheten av censur att ta bort dem från TioTretton. Barn får också gå till Serieteket, och jag har sett dem göra det.

Bokbål. Vaddå bokbål? Hur tänkte ni här? Har någon förstört dessa böcker? Nej! Bokbål är ett jättestarkt ord, och bör seriöst inte användas om sådant här. Det saknas saklighet, känner jag.

Nu till det jag upprörs mest över. Ett respektlöst tilltag. Några har kallat utgallringen för vår tids kristallnatt. !!!!!!!!!! VET NI ENS VAD KRISTALLNATTEN ÄR?

kristallnatten, tyska Reichskristallnacht, benämning på den judepogrom som genomfördes natten mellan 9 och 10 november 1938 och som var inledningen på de s.k. novemberpogromerna. Den iscensattes av myndigheterna på order av propagandaminister Goebbels. Under natten förstördes judiska affärer och synagogor över hela Tyskland och i Österrike; ca 400 judar dödades eller tvingades begå självmord.

Natten mellan den 9 och 10 november 1938 skedde en orgie i oprovocerade mord, misshandel, mordbrand och allmän vandalism. Ett hundratal judar lynchades och 20 000 fördes utan särskild anledning till koncentrationsläger. 267 synagogor brändes och 7 500 butiker vandaliserades.

Saker som inte är lika: att mörda folk och att flytta ut några serieböcker från en barnavdelning.
Resultat av dessa handlingar, som inte heller är lika: Världskrig och att barnen måste gå några meter till en annan avdelning för att hitta samma böcker.

Om ni blir så kränkta av att inte hitta er favoritpropaganda på barnavdelningen, att ni jämför det med folkmord, förtjänar ni faktiskt att göras till åtlöje av typen Vita kränkta män. (obs inte alla kränkta är män!)

Åh jag vet inte ens vad jag skall säga om detta, hur förklarar en för någon som inte förstår hur ondskefullt och hemskt ett folkmord är? Går det att resonera med någon som tycker att en hög med böcker är lika mycket värd som tusentals människoliv? Jag tar en paus.


Mikusagi.

Läs även andra bloggares förhoppningsvis intressanta åsikter om , , , , , , .

För er som ändå vill diskutera/resonera/analysera/whatever böckernas innehåll/om det är rätt eller fel att ta bort Tintin från TioTretton, så lägger jag in följande länkar:

Tintin i Kongo har till exempel aldrig funnits på TioTretton och kommer heller inte att köpas in. 
TioTrettons blogg.

TioTretton är ett specialbibliotek och en kulturinstitution som till stora delar väljer sin egen inriktning. De har inga krav på sig att tillhandahålla allt som är populärt. Det är helt och hållet deras eget prerogativ att välja om de vill ha Tintin på hyllan eller inte, liksom de har rätt att välja bort Kafka, Astrid Lindgren, Stina Wirsén, Enid Blyton eller Britney Spears.
Serietekets blogg.

- Jag tycker det är konstigt att det alltid blir uppror, protester och skandaler när något sång här tas upp. Det vore bra med lite mer stillsamma diskussioner kring det istället. Det är viktigt att fundera på sång här på ett grundläggande plan. Det är minsann inte lätt att gestalta världen för barn och det finns risker och fällor som är lätt att hamna i.  
Svenska Dagbladet.

De som inte protesterade högljutt och känslosamt sa i alla fall "det här har jag problem med" eller "det här har jag inga problem med". Eller "det här är så himla löjligt".
Vi sa inte: "Vi förstår inte riktigt varför de här böckerna uppfattas som ett så stort problem, men vi förstår också att vi inte har hela bilden. Vi vill inte att några ska bli kränkta. Vad kan vi göra för att undvika det?" 

Vi som aldrig sa sexist.

Kongo var Belgiens skamfläck. Den måste tvättas bort. Tintin i Kongo kan man därför inte bedöma utan att känna till Hergés mycket specifika uppdrag – att framställa Belgien i positiv dager. Och de som idag fnyser åt lättkränkta människor, bör kanske stanna upp och fundera litet kring hur mycket de själva egentligen visste om detta bortglömda folkmord.
Maria Robsahm.

Var så goda. Gå och diskutera - men gärna någon annanstans än här. Om det inte gäller just uttrycken bokbål, censur och Kristallnatten. För det är ju vad inlägget handlar om egentligen.

1 kommentar:

pärlbesatt sa...

Blev så fantastiskt glad av det här inlägget. Det här har jag försökt att säga igen och igen och igen. Men du s det bättre än jag. Ett djupt känt tack!