Som ett litet ovanligt inslag i den här bloggen är vi nu två som skriver. Den ena är gamla vanliga Mikusagi, den andra är Jacko! Vi har sett filmen Tomboy som nyligen har haft premiär. Med anledning av att vi nästan häpnar över de recensioner vi har läst av filmen, vill vi berätta hur vi tolkar filmen och vad vi menar många recensenter har fått helt om bakfoten.
Filmen Tomboy handlar om tioårige Michaël som flyttar med sin familj till ett nytt område. Michaël får snabbt nya kompisar och anstränger sig för att passa in i gänget. Som ny står han ofta vid sidan om och betraktar barnen för att förstå gruppens spelregler och beteendemönster, men snabbt förstår han och kan delta i lekarna.
Det underbara sommarlovet vänder och blir till en mardröm när vi förstår att Michaëls mamma är övertygad om att han är en flicka. Mammans besatthet av att övertyga omvärlden om att hennes tioåring är en dotter leder till att hon klär ut Michaël i en klänning och drar iväg med honom för att visa hans kamrater och deras föräldrar. Lillasystern gör vad hon kan för att skydda Michaël, men hur stort inflytande kan en sexåring ha över sin mammas beslut? Michaël dras iväg på en förnedringsturné men rymmer till skogen efter att ha tvingats stå framför sin flickvän i klänning. Han slänger upp klänningen i ett träd, vänder ryggen till den och går därifrån.
De svenska filmrecensenterna har sett en helt annan historia när de tittat på Tomboy, och vi tror att det är för att de har sett Dårfinkar & Dönickar för många gånger. De kan inte sluta tänka på Simone vars lärare läste fel och därför ropade upp "Simon".
Här är en vanlig mening när en läser filmrecensioner och filmbeskrivningar av Tomboy:
Prisbelönad film om en tio-årig flicka som när hon som nyinflyttad i ett område tas för att vara pojke och bestämmer sig för att spela med.Här förstår vi inte alls hur de kan ha sett det de beskriver. När "tas" Michaël för att vara pojke? Ja, Lisa kanske tolkar Michaël som pojke pga kläderna och frisyren, men säger det aldrig utan frågar helt enkelt efter namnet. Att presentera sig som pojke är helt enkelt Michaëls genomtänkta val. Vi säger genomtänkta, för vi har reagerat på fortsättningen av beskrivningen:
(T.ex. Folkets bio)
Beslutet är kanske inte helt genomtänkt och får till slut ohållbara konsekvenser
Vad är det som tyder på att det är ogenomtänkt? Vi tycker att filmpubliken får ledtrådar om Michaëls tidigare liv (i det förra området). Mamman uppmuntrar allt feminint beteende från Michaëls sida och blir glad att han har en tjejkompis för tidigare har han bara hängt med killar. Att det dessutom tar en bra stund innan Michaël säger sitt namn när Lisa frågar, visar att han tänker efter och väger för- och nackdelar mot varandra. Det är nog inte först i den sekunden som han hoppas kunna passera som pojke, vi tror nog att har tänkt på det många gånger tidigare. Där han bodde förut var det nog svårt för honom att berätta vem han var eftersom det var förbestämt (förmodligen hade någon förälder eller lärare berättat för de jämnåriga vilket det juridiska namnet var, och med ett flicknamn medföljer vissa antaganden).
Kerstin Gezelius skriver så här i DN:
”Tomboy” handlar kanske inte heller om en transsexuell flicka.Nej, det gör den ju verkligen inte. Här är det tydligt att recensenten inte har koll på transbegrepp och då finner vi det djupt problematiskt att Gezelius uttalar sig om hur Michaël är trans eller inte.
Fast kanske har Gezelius tittat på filmen med helt andra glasögon, kanske ser Gezelius Laure som nyss har genomgått en könskorrigering. Föräldrarna blir arga när Laure inte vågar presentera sig som den hon är utan faller tillbaka i sin gamla roll som Michaël. Då blir det extra roligt och bokstavsfyllt när Lisa klär ut Michaël till tjej, för resultatet blir en MtFtMtF. Fast det verkar inte särskilt troligt.
Laure märker snabbt effekten av hennes sociala experiment, [...] Men snart är det dags för skolstart och Laure tvingas då konfronteras med sina handlingar.
Här nedvärderas Michaëls identitet till ett experiment, och skribenten skuldbelägger honom för att fara med osanning när vi tycker att skulden bör läggas hos omgivningen som vägrar acceptera honom som den han är. Den här skribenten, liksom många andra, ser pojkaktigheten som en fas Michaël bör växa upp ur. Vi ser inte det som en nödvändighet, men däremot ett behov av ett samhälle som inte utsätter transpersoner och andra könsöverskridare för kränkande behandling.
Normerna som påverkar hur Michaëls liv fortsätter efter mammans krafttag är samma normer som påverkar hur filmrecensenterna ser filmen. Det är därför de missar att Michaël har en killidentitet som är noga genomtänkt.
TL;DR Filmen Tomboy handlar inte om en flicka som misstas för att vara pojke, utan om en pojke som misstas för att vara flicka.
Mikusagi och Jacko.
Förklaring:
Transflickor eller transsexuella flickor blev tilldelade det juridiska könet "pojke" som barn eftersom de ansågs ha snopp.MTF eller MtF är en förkortning för male-to-female. Jämför med FTM.
TL;DR är en förkortning för Too long; didn't read, alltså "för långt, så jag läste inte" och kan efterföljas av en förenklad sammanfattning.
Läs även andra bloggares åsikter om Tomboy, kön, film, recension, trans, transidentiteter eller kanske VSASS's recension om samma film.
1 kommentar:
Det här var sjutton det bästa och mest "huvudet på spiken" som jag har läst på länge! Tack! :D
Skicka en kommentar