Pages

06 juli, 2011

30 frågor om mig som asexuell

Jag hittade dessa 30 frågor på Tumblr. Det är egentligen meningen att varje fråga skall vara ett eget inlägg men ORKA! Jag orkar inte ens översätta frågorna men om någon annan svarar på dem så är det så klart fritt fram.


1. What is your romantic/sexual orientation?
Jag kan bli kär i människor av alla möjliga kön, det kan en kalla att vara panemotionell.
Min sexuella läggning är asexuell, obviously.
2. Are you out? To whom?
HEJ INTERNET!
3. How old were you when you realized you were asexual? What made you realize it?
Jag har aldrig trott mig vara sexuell eller ha sexuella känslor, men som barn förväntas en inte ha det heller så det var inget jag funderade över. Sedan hände något och på ett år verkade allas inställning till sex förändras från att det är något äckligt som det är motbjudande att ens skämta om till att de hade tankar om när de ville ha sex, under vilka omständigheter, med vem osv. I was like "Wut? Nyss fick jag inte ens nämna att det finns men nu kan ni tänka er att ägna er åt det någon gång i framtiden?". Detta var någon gång i högstadiet. Jag ville fortfarande inte ha sex, men jag började förstå att det liksom förväntades av mig "snart" (jag hade ju inte jättemånga år kvar till vuxendomen, tyckte jag). Jag tänkte ut två lösningar, den ena var att leva i ett förhållande med en tjej så att jag i alla fall slapp ha sex med en penis, och så kunde jag liksom dra ut på det så att jag inte behövde ha sex så ofta och kanske inte på ett så jobbigt sätt (jag tänkte att det liksom är mer förhandlingsbart vad som är sex när det är mellan två tjejer, det finns inte en bestämd tanke om hur en sexakt skall se ut). Det andra var att säga att jag inte tänkte ha sex innan äktenskapet, och sedan helt enkelt låta bli att gifta mig.
Sedan, när jag gick i gymnasiet, hittade jag en tråd på Gaia om att det skulle startas en Asexuality Guild och jag råkade läsa beskrivningen, och se! Det var ju jag hallå! Sedan var jag glad.
4. Do you identify as a part of the queer community? What communities do you identify with?
Jag tror inte att det är en bra idé att översätta till "queercommunitiet" eftersom "queer" har en annan betydelse i svensk kontext.
Jag ser det som att jag är en del av HBTQ-communitiet. Jag bryter mot heteronormen med min icke-sexualitet och det sätt jag uttrycker kärlek på.
Jag känner mig hemma hos t.ex. RFSL och Stockholm Pride och andra HBT-sammanhang.
5. Tell the story of the first person you came out to.
HEJ INTERNET!
6. Have you faced oppression because of your asexuality, whether institutional or societal?
Nej.
7. Who’s your favorite Doctor? (Or, do you have a favorite asexual character?)
Jag tittar inte på Doctor Who, jag har bara sett några avsnitt med den som har randig halsduk.
Min favorit bland karaktärer som rätt tydligt är asexuella är Sheldon Cooper i Big Bang Theory.


8. Do you believe there should be asexual pride? What do you imagine it being like?
Jag vet inte om det är en festival som åsyftas eller asexuell stolthet helt enkelt. Jag ser ingen anledning till en egen festival, Pride är inte bara för homosexuella.
Asexuell stolthet finns ju, men det får gärna bli mer utbrett. Det är synd att gå och skämmas. Dessutom tror jag att synlighet blir en följd av stolthet, och vi behöver synlighet för att personer skall slippa gå och känna sig som konstigast och ensammast i världen.
9. What does being asexual mean to you?
Asexualitet innebär för mig att jag inte vill ha sex och att jag inte blir kåt på någon.
10. What have other people said about your asexuality?
Tyvärr (ellerrrr?) så minns jag inte.
11. If you’re out, talk about the most accepting person you’ve come out to. If you’re not out, talk about what you would hope a coming out experience would be like.
Eftersom jag tillhör internetgenerationen och bloggosfären osv. så kommer jag inte ut så där med en person i taget, men jag kan berätta om när jag kom ut för en äldre dam jag inte kände. Vi var båda på RFSL Huset i Stockholm och hen frågade vad jag tillhörde för grupp och jag svarade Nätverket Asexuell och pratade om att vi har träffar där en får möta andra som är som en själv, och tanten svarade skrattandes "Ja, vi andra är ju så sexiga av oss!".
Jag har som sagt inte så många berättelser att dela med mig om eftersom jag så snart jag hade hittat Gaian Asexuality Guild började skriva i forumssignaturer och olika profiler att jag är asexuell, och sedan började jag blogga om det och när Facebook kom så postade jag länkar där osv. så jag pratar aldrig med folk om det. Prata är SÅ 1995.
12. Your favorite asexual Tumblr site.
After Morrissey. Jag tycker att den blogg som heter något med advice är tråkig, alla som svarar har exakt samma åsikt så det är onödigt att de är flera som svarar och det är alltid samma sak som skrivs och blabla, helt ospännande utan diskussioner. De andra bloggarna har mest bilder på bakelser. Eller arga inlägg. Eller inlägg jag inte orkar läsa.
13. Your favorite asexual website.
Nätverket asexuells blogg. Inte så konstigt kanske, eftersom det numera mest är jag som skriver i den.
14. Tell us about a time you met another asexual, whether in real life or online.
Ahmeeeh! Har ju bara hänt en tusen gånger lixx. Offline började det med Nätverket asexuells träffar. Första gången blev jag ditsläpad av en kurskamrat och jag trivdes så bra där att sedan gick jag dit utan att någon behövde säga till mig. Jag har även gått på två AVEN-träffar och så bara råkar jag träffa asexuella för jag är liksom en magnet.
15. Your favorite asexual character/celebrity/person.
Jag själv.
16. Your favorite “asexual” book (as in, sex and/or romance are not the main focus).
Ahmeh orka böcker!
17. Your favorite “asexual” movie.
Ahmeh orka film!
18. Tell us a funny joke about asexuality.19. What do relationships mean to you?
Orden "relation" och "förhållande" säger inte så mycket, egentligen inget alls. Det är som att, när du skall redogöra för vad du har för mat i skafferiet, så svarar du "12 förpackningar" istället för "ett paket spagetti, två burkar kakor, ett paket nudlar [osv]". Förpackningar förekommer i mitt skafferi, ja.
Jag försöker att praktisera relationsanarki, vilket innebär att jag inte delar upp mina relationer enligt det traditionella "kompis eller partner" och det enda jag kräver av andra är respekt. Det finns alltså ingen skyldighet att göra ditten eller datten.
20. Tell us about your partner(s). If you are not in a relationship, tell us about your best friend(s).
Jag är i förhållanden men jag har ingen partner.
21. Your favorite asexual quote.

Jag har inget citat på lager men jag tänkte att det passar med en teckning som beskriver hur jag ser på sex och sexuella. Den är ritad av Nanna Johansson och hittad på Fulheten.


22. What do you believe causes asexuality?
Well, om en läser svaret på fråga 26 så är det jag.
23. What is your favorite asexual pride image?
Jag har bara en, hittad på Tumblr.

24. Write something or post a picture about asexuality that upsets you.
En gång i tiden var jag monogam och hade en partner. Då hände det några gånger att folk sade att de tyckte synd om min partner (som de inte kände) för att jag var asexuell. Schyssta grejen att säga lixx. Hallå vad vet ni om vår relation?
25. What is the worst argument you’ve heard against asexuality?
En person (på interwebz) sade till mig att kvinnor som inte har sex blir sjuka. Sämsta raggningsrepliken ever. Kör inte med den!
26. Who is your biggest ally?
Jag råkar hela tiden smitta allierade så de också blir asexuella, och då räknas de inte som allierade längre vah? Så att... ni som är allierade men ännu inte har blivit asexuella, det är ni som är mina biggest allies.
27. What is your favorite types of cake?
Kletkaka.
28. What is your favorite type of pie? (Or, is pie an acceptable replacement for cake?)
Jag har inte så stor vana av paj eftersom jag under många år inte gillade det och därför inte heller åt det. Tills jag fick äppelpaj av Yrsa och det var gott!
29. Where did you first learn about asexuality?
Se frågan 3.
30. Tell us anything about asexuality that you want to end with.
Asexuell aktivism söker nya skribenter.Ge din e-mailadress till mig så får du vara med!


Okej, det var det. Om ni också svarar på frågorna så kan ni ju lämna en länk till ert inlägg så får jag läsa :)


Mikusagi

1 kommentar:

josefin sa...

Bilden på Sheldon var helt fantastisk,helt klart dagens fniss frmaför datorn.