Pages

02 september, 2010

Veckans undran 24

Går det att fuska och rösta två gånger? Om en går till en röstningslokal och säger att en har tappat sitt röstkort, så fixar de så att en kan rösta ändå. En lämnar sina röster och går till en annan röstningslokal, och drar fram röstkortet som en inte alls har tappat bort! Går det inte att rösta en gång till då?

Jag måste ha missat något i systemet.

Mikusagi

Läs även andra bloggares åsikter om

5 kommentarer:

Linnea sa...

Nej, det är rätt smart uttänkt. Du kan förtidsrösta (eller poströsta, eller vad det kallas) ända fram till valdagen, men den rösten skickas till vallokalen där du är skriven. Går du sedan och röstar där stryks din poströst till förmån för den "riktiga" rösten. Likadant borde det också vara om du röstar på två olika ställen. Rösterna skickas till din bestämda vallokal, men jag misstänker att vallokalerna då själva inte hanterar det utan skickar vidare för att utreda vilken som är giltig, eller så ogiltigförklaras båda rösterna.

Jag hoppas du fick någon klarhet :)

Mikusagi sa...

Så min röst har mitt namn på sig? Det är ju inte särskilt anonymt.

Linnea sa...

Både ja och nej. Rent praktiskt sett skulle du kunna "ta över" en vallokal och öppna alla kuvert. Men eftersom det är så många människor på plats går det nog oftast till som det ska. Dina kuvert med valsedlar ligger i ett kuvert (eventuellt i ett extra kuvert, minns inte riktigt)med ditt namn på. Ytterkuvertet öppnas, man kollar att ditt personnummer stämmer och att ingen försökt fiffilura med dina kuvert, eller att du har lagt i fler än en valsedel, sen lägger man ner dem i valurnan med de andra rösterna. Blev superlånga och invecklade meningar, men ändå. Vill du vara så anonym som möjligt ska du rösta på valdagen. Men tanken är att det ska vara nästan lika anonymt att poströsta, även om det inte fungerar i praktiken.

Etu sa...

De lägger ditt röstkort i kuvertet som skickas till din vallokal. Och där står ditt namn.

Mikusagi sa...

Jag är bara lite förvånad, reglerna är ju så hårda i övrigt när det gäller röstningen ^^