Pages

10 juni, 2010

Veckans undran 22

Mer än en gång har jag läst insändare som lyder ungefär

Hans Kungliga Höghet prins Daniel är inte en fjantig titel utan ett tecken på att Sverige är jämställt. För Sverige i tiden!

Då undrar jag vad för diskussion som ligger bakom dessa uttalanden, vilken ojämställd titel skulle Daniel få innan de kom på den här nya? Var det Hans inte-så-kungliga Höghet Prins Daniel?


Mikusagi

2 kommentarer:

Elina sa...

tror de funderade på att han bara skulle vara typ.. hertig först? inte prins och kunglig höghet, sen ändrade dom sig

embla sa...

Som Elina lite är inne på tror jag det handlar om ifall han skulle få titeln eller ej. Endast medlemmar av kungahuset (vilket väl borde vara den ätt som regerar, om jag gissar rätt, alltså Bernadotte i detta fallet) får ha den titeln, och fordom har personer i ätten som t ex gift sig med ofrälse blivit av med titeln, som till exempel två av kungens systrar.

Vem som får vara medlem i huset, enligt vad Magdalena Ribbing sa i TV på bröllopsdagen, bestäms dock helt av husfadern (?), vilket oavsett om det heter något annat i detta fallet ändå är Carl XIV Gustaf. Så.. jag vet inte hur de menar med jämställdheten, möjligen att någon ofrälse av tillåts få en titel av Carl Gustaf? Så att alla medborgare är jämställda.. men det är ju ett helt godtyckligt beslut av en individ, och har ju inget med staten att göra..