Pages

27 maj, 2010

Svorak


Jag skriver långsammare än vanligt för att jag har gjort så här. Inte placerat Sailor Mercury på tangentbordet, för hen står oftast inte där, utan jag har flyttat om tangenterna. Jag ville testa en annan layout och passade på samtidigt som jag rengjorde tangentbordet. Det var väldigt skitigt under tangenterna.

Jag upptäckte under omflyttningen att tangenterna satt fast på ett märkligt vis. De flesta har någon slags katapultannordning under sig som jag inte förstår hur de fungerar, men om jag trycker tillräckligt hårt så fastnar tangenten. Andra sitter fast med metalltrådar och dessa var något knepigare att ge sig på. Mellanslagstangenten flög av en gång när jag skrev en gång, jag hade inte riktigt lyckats tråckla metalltrådarna rätt. Det borde inte vara så svårt, det borde vara fullt möjligt för en användare att göra rent sitt tangentbord, men användarvänlighet verkar inte vara A och Ö (vaddå O?) för företaget som har konstruerat min dator. De vill väl att jag skall köpa en ny dator när det är för mycket smulor under tangenterna.

Så, tangenterna är sega och reagerar inte alltid när jag trycker ned dem, och jag är ovan vid layouten vilket gör att jag tittar ned istället för på skärmen och då missar jag att G inte svarade på min nedtryckning. Layouten jag använder heter Svorak A1 och är en variant av Dvorak. Folk har pratat ett tag om att Dvorak är så bra, så bra, men jag har inte varit övertygad. Sedan länkade Etu mig en serie som förklarade att eftersom vokalerna är på vänster sida så blir det ofta varannan höger, varannan vänster, vilket gör det lättare att skriva snabbare. Det var det som fick mig intresserad. Om nu bara mitt tangentbord kunde fungera ordentligt...

Mikusagi


Läs även annat babbel om , , och

4 kommentarer:

Arla sa...

AND SEMICOLON IS ON THE HOME ROW!!?!

xD

Momo sa...

Alpha och Omega. A och O. :)

Mikusagi sa...

Åh! Men så heter inte bokstäverna i alfabetet jag använder mig av.

intermundi sa...

Nu får jag också lust att flytta runt tangenterna...
(har ändå aldrig lyckats lära mig "qwerty")