Pages

08 mars, 2010

Könsmaktsordningen

Ni har kanske hört talats om den.. Några tycker att det är rätt uppenbart att den är verksam, andra vet inte alls vad folk pratar om. Jag ger er en lätt introduktion.

Könsmaktsordningen begränsar oss alla. Det är den som säger att vissa beteenden, ting och aktiviteter är manliga, andra kvinnliga. Det är den som säger att det som är kvinnligt kodat är lite sämre och som ger det manligt kodade högre status. Det är den som säger att kvinnor är lite bättre på det där med att ta hand om barn. Därför är det svårare för män att få rätt till vårdnad för sina barn, därför är det inte okej för kvinnor med bebisar att jobba, därför är kvinnor överrepresenterade i yrken som handlar om att ta hand om människor. Den säger att kjol är lite sämre än byxor, en man som vill bära kjol kommer därför inte undan med förklaringen att det är fint. Män vill inte ha det som är fint. Könsmaktsordningen säger att fina och näppa saker är kvinnliga, det tuffa och praktiska manligt.


Idag är en bra dag att berätta för världen att det kvinnligt kodade inte måste vara dåligt eller svagt. Idag är en bra dag att visa att kvinnor kan. Idag är en bra dag att utmana normer, att testa sina egna värderingar, att slå ett slag för jämställdheten. Gå ut och gör det!


Mikusagi

Läs även andra bloggares (förhoppningsvis intressanta) åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: