Vad folk läste om i grundskolan varierar. Nu tänker jag på historia. Jag minns inte att jag läste om Rom, t.ex. Andra har andra "luckor". En sak som alla verkar ha som gemensam historiekunskap är Egypten. Finns det någon skola där eleverna inte läser om Egypten? Jag tror inte det.
Varför är det så? Ja, det var ju ett så utvecklat och civiliserat samhälle när vi i Norden (Vaddå 'vi'? Hur vet jag att mina förfäder bodde här?) knappt visste att det gick att vistas i en grotta, och de visste att Jorden är ett klot och de hade ett år som var 365 dagar långt. Fantastiskt! Är det därför vi läser om det? Eller är det för att det är så exotiskt och spännande? Mumier, faraoner, pyramider, hieroglyfer...
Jag vet inte, men jag gissar att det där exotiska ligger rätt nära svaret. Vad tror ni?
Mikusagi
Läs även andra bloggares tankar och åsikter om grundskolan, samhällsorientering, historia, skolämnen, svenska skolan
‘Eriks röst får inte försvinna’. Om en superhjälte i svartvitt som får färg
-
Biografin över homopionjären Eric Thorsell som kom 1981 har fått stor
betydelse. För en tid sedan drogs ett projekt igång med målet att biografin
ska ges u...
1 vecka sedan
2 kommentarer:
Jag tror mest på det andra. Att Egypten tidigt var en långt framskriden civilisation och därmed har haft mycket inflytande.
Fast hallå, det där de gjorde som var så coolt... det tog vi ju aldrig efter! Det var väl bara vissa grejer som romarna sedan tog över (typ det 12 månader långa året) för att de ja... erövrade Egypten. Men liksom läkekonsten i Sverige är knappast inspirerad av Egypten, väl? Att vi vet att Jorden är typ ett klot beror inte heller på dem. Liksom. Vår skrift, den har vi inte heller lånat därifrån.
Skicka en kommentar