Pages

25 juli, 2009

Tjockis i mitt hjärta

Jag erkänner att jag gillar personen som visar sitt ansikte i TV-rutan. Vi tittar på American Idol. "Aha!" säger människan som sitter bredvid mig. "Det är han och Hurley och X, jag tror att det finns en viss typ du faller för."

De råkar alla tre vara överviktiga. Jag tänder på fett föreslår personen. Eller nej, jag tror att personen mer tänker så att jag tycker att tjockisar är gulliga, lite som nallebjörnar. "Tänder på" är inget uttryck som brukar användas när det pratas om mitt begär. Asexuell som jag är (även när folk inte vet om det så använder de inte ofta sexuella termer om mig) så tänds jag inte.

Människan bredvid mig kan alltså komma på tre feta personer som jag gillar. Bevisar inte det något annat, som att jag inte gillar feta människor? Att jag är värsta tjockisrasisten? Jag har faktiskt bara hittat tre stycken som jag har kunnat förmå mig att tycka om.

Det är ingen som säger "Aha! Ola Salo, Rybak och Nour El-Refai! Jag tror att jag ser ett mönster! Den där du gillade i sjuan, han var väl rätt spinkig? Jag märker att du har en förkärlek för smala personer. Eva Dahlgren är väl inte heller särskilt stor?"

Lika lite som att du kommer att tala om att du hade en lärare som var hetero, kommer någon att påpeka att jag har tycke för smala människor*. Det stör mig. Det låter nästan som att jag är lite pervers för att jag gillar tre feta människor. Förresten, fet är det nya pervers. Eller, så lyder i alla fall rubriken på en punkt på Stockholm Pride. Nu på måndag, kvart över fyra!Fet är det nya pervers

Arrangör: Fat up!I en fettfobisk värld har många erfarenheter av att betraktas/betrakta sig som behängd med mer fett än önskvärt. Den erfarenheten borde vara en tillräcklig plattform för gemensam kamp. Men vem vågar prata om fett? Vi vågar, och du är bjuden!
I våra bästa kasslerframkallande nätstrumpbyxor och hängstrumpbyxor tar
vi tillbaka orden, ifrågasätter skammen och svullar oss i det som känns.
Hur hänger fettet samman med andra statuspositioner som sexualitet,
genus, etnicitet eller funktionalitet?
I vitt mjöl och frityrolja ska elddopet stå. Dallra!

Medverkande:

Maria Lönn – aktivist och skribent

Susanna Petersdotter – aktivist och fotograf

Konferencier: Emma Freiman – socionomstuderande och aktivistMikusagi

Läs även andra bloggares tankar om , , , ,

*Enligt era mått är de kanske "normalviktiga" men jag tycker att "normalvikt" är "smal". Okej? Spelar roll, mitt exempel fungerar ändå.

2 kommentarer:

SANNATORIET sa...

vad fint att hitta ett inlägg som berör en själv, ens aktivism och arbete. hoppas du gillade samtalet oc blev peppad som få!
/Susanna

Mikusagi sa...

Ja!
Och din outfit var JÄTTEFIN!