Pages

29 juni, 2009

Vi har inte kommit längre än så här: Debatt om kvinnobröst

Debatten är fortfarande igång; bör "kvinnor" få bada topless eller ej? Jag skriver kvinnor inom citationstecken då debatten knappast rör alla kvinnor, utan bara de som faller inom samhällets ram för vad en kvinna är.

Aftonbladet har listat argument inskickat från läsare. Jag tänkte skriva om mot-argumenten.

"Någon måtta får det vara på jämställdhetsdebatten. Män och kvinnor är olika, det går inte att komma ifrån, och jag skulle inte känna mig bekväm varken med att själv vara topless eller se massa andra vara det", skriver Piggie, 23, kvinna.


Halva det här argumentet är rätt ihåligt. "Någon måtta får det vara", varför det? Hur mycket måtta då? "Män och kvinnor är olika" Jaha, intressant. Vad har det med saken att göra? Oftast brukar det komma en uppföljning som förklarar på vilka punkter de är olika och varför det är viktigt att tänka på det. Det gör det inte här. Sedan kommer kanske anledningen till varför Aftonbladet valde att publicera detta argument, det kommer en poäng. Som handlar om vad personen känner sig bekväm med. Att hen inte skulle känna sig bekväm med att bada topless är inte så viktigt, det är ju bara att låta bli att göra det. Däremot det här med att inte trivas med att se andra topless, det har en poäng. Det är ju viktigt att folk i samhället mår bra. Några tycker att det är obehagligt att se "kvinnor" utan topp, det är ett problem. Jag tycker att det är obehagligt att se vilken människa som helst utan topp (så jämställd är jag), fast jag vill inte begränsa "kvinnor" för det, inte när "män" faktiskt får bada utan topp. Samma klädregler för alla, tack!

"Vem vill se hängbröst nere vid midjan? Seriöst. Ett badhus är till för alla och man ska inte behöva bli påtvingad att någon ska flasha brösten", skriver CoachD, man.


CoachD tycker tydligen att vi bara skall behöva se vackra kroppsdelar. Vi vet ju att alla män har otroligt vackra bringor...

"Badhuset är till för alla. Ok, om det varit bara vuxna med samma syn. Men nu är badhuset en plats för barn, äldre och folk med olika kulturer", skriver Miniminimmi, 21.


Det är bara folk mellan 18-49* som kan hantera bara bröst. Alla andra kommer att drabbas av moralpanik. Jag köper det inte. För det första tror jag inte att barn bryr sig nämnvärt, de kommer nog inte att skadas av att se bröst i alla fall. Barn har genom tiderna fått se nakenhet utan att fara illa av det. Jag tror inte att de idag föds med någon gen som gör att de blir helt psykstörda av bröstvårtor. För det andra kan nog en 23-åring ha samma moral som en 70-åring. De flesta äldre har faktiskt sett nakna kroppar, precis som de flesta yngre har. Idén med att inte ha kläder på sig är inget som föddes under 90-talet, jag lovar.

Det kulturella problemet kan jag dock förstå. Fast de som känner väldigt starkt att kvinnans kropp skall döljas njuter väl inte av badhus idag heller? En baddräkt visar ju rätt mycket liksom. Jag brukar inte argumentera emot när det handlar om att visa respekt för och inkludera "andra kulturer" men när det innebär ett ursäktande av att kvinnor och män behandlas olika så sparkar jag bakut.

"Tänk på de stackars män som kanske tänder på kvinnobröst och kanske får erektion av att se dom. Det måste ju kännas oerhört pinsamt om det händer", skriver TeLo, 31, kvinna


För det är inga män som får stånd på badhus idag (sarkasm). Det är inga män som tänder på kvinnor i bikini (sarkasm). Skall kvinnor behöva dölja sina kroppar på grund av mäns sexualitet? Det är det här som kallas patriarkat. Det är det här jag inte gillar. Idén om att mäns sexualitet är farlig (inte kvinnors, för vem talar om att skyla männen så inte kvinnor blir kåta?) och bara riktad mot kvinnor (vem tycker att män skall skyla sin bringa så inte andra män blir kåta?). Idén om att kvinnor skall anpassa sina liv efter männens sexualitet. Det blir inte tydligare än så här. Här är också ett jättefint exempel på att patriarkatet inte bara uppehålls av män, och att inte alla kvinnor är feminister. Det skulle kunna vara ett skolboks exempel, så tydligt är det.

Själv tycker jag att de här idéerna inte förtjänar annat än att åka ned i soptunnan *slänger ned insändaren i en röd soptunna som jag har lånat från Plus*

"Blir nog många män som inte går till badhuset för att simma. Kanske också många kvinnor som inte går till badhuset för att de inte anser sig har snygga bröst och känner sig nedstämda av att se alla unga vackra", skriver Smörblomma, 67 år, kvinna.


Ja, det är synd att många kvinnor har dåligt självförtroende. Jag tror dock att det här problemet redan existerar och att det varken kommer att förminskas eller förvärras av att det är samma klädregler för alla människor. Förresten, skall vi kanske införa krav på heltäckande badkläder så att de med brännskador inte skall behöva må dåligt av att se andra människors fina hud? Alla kan få ha badmössa också, så tunnhåriga eller skalliga inte behöver känna sig annorlunda eller fula. Åhåhåhåhå vad bra! (sarkasm)

"NU har det gått för LÅNGT! BH:n kom till av en anledning, därav namnet; BystHållare! Nu har jag inte "stora" bröst, men jag tycker ändå att det är jobbigt att gå utan BH.", skriver karayna, 23.


Här har vi en person som tycker att bysthållare har ett vettigt syfte. De underlättar för personer med bröst. Ja, då kan karayna fortsätta använda BH. Det kommer inte att införas ett krav på nakna bröst, det är inte det frågan handlar om. Det handlar om rätten att välja att vara topless.


Mikusagi

Jag har skrivit om det här ämnet förut, nämligen här och här.

*Jag vet inte vilka gränser Miniminimmi har för "barn" eller "äldre", jag bara chansar friskt. Kan lika gärna vara 15-64

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anna Lövgren sa...

Din mening på MariaNova lät ju dock som om du tycker att det skulle införas krav på nakna bröst/krav på bikini: "Jag säger bikini till alla eller topless för alla, bara det inte är skilda regler på grund av kön, etnicitet, klass, handikapp eller något annat."

Mikusagi sa...

Men jag menar ju som det är för "män" idag - de FÅR vara topless, men de MÅSTE ju inte. Jag menar att alla skall FÅ.