Pages

29 maj, 2009

Använd din demokratiska rätt

Som den goda samhällsmedborgaren jag är så har jag idag röstat i EU-valet. Jag tycker att ni skall göra det samma. Inte nödvändigtvis idag, senast 7 juni är det som gäller.

Av någon anledning så är det färre som röstar i EU-valet än i riksdagsvalet. Det är kanske svårare att veta vad en vill när det kommer till EU. Det är så stort, Sverige är mindre. Fast några frågor har väl alla rätt klara åsikter i?

Ni som inte har bestämt er för vad ni skall rösta på, jag uppmanar er att här och nu gå till en sökmotor (typ Google) och knappa in namnen på de partierna ni känner till (öhh fast ett i taget då) och gå till deras sidor och lite snabbt kolla upp vad de står för. Det behöver faktiskt inte ta jättelång tid
och sedan röstar ni och är stolta :D


Mikusagi


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

17 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns många stora skillnader mellan de två valen, men vi kan väl börja med att konstatera att EU inte är en demokratisk organisation; de som vi kan rösta fram har inte vidare mycket (eller åtminstone inte mest) att säga till om, ens på pappret, vilket inte görs bättre av att hela apparaten är enormt byråkratisk och svåröverskådlig (vilket givetivs betyder att det fifflas i alla hörn). Och själva EU-apparatens utformning är givetvis inte påverkbar.

Men, även om vi nu skulle låtsas att de hade jättemycket att säga till om så finns ett annat problem, nämligen att knäppopartier, i stil med det högerkonservativa Forza Italia, har fler röster än alla Sveriges representanter tillsammans. (Approximation har skrivit en del intressant om EU, om du vill ha lite uppbyggnad under mina argument.)

Så, även om vi nu skulle låtsas att våra valda representanter både skulle lyckas ta sig förbi Berlusconis gossar och faktiskt påverka EU, så har vi ett problem till, nämligen att EU vanligen brukar strunta i fel röstresultat. Se bara på Lissabonfördraget! Irland röstade nej, men nu är det tal om att strunta i det.

Så, det är väl värt att ifrågasätta hur demokratiskt det är att få rösta i EU-valet (vilket man, förstås, kan göra om riksdagsvalet också, men det är något helt annat!). Jag skulle inte påstå att det är helt självklart att man ska rösta. Att inte rösta är ju, på sätt och vis, också en röst; en röst på "äh jag skiter i er, ni är ändå dumma i huvudet allihopa". Och en röst på något, vad som helst, är ju fortfarande en röst på själva systemet som sådant.

Däremot är det kanske en mer intressant diskussion om det är den bästa strategin. På den frågan har jag faktiskt inget svar, men jag känner instinktivt att jag vill ha så lite med EU att göra som möjligt. Försök bara inte låtsas som om det är en lätt fråga om man ska rösta eller inte, för det är det inte.

Paul Stjernberg sa...

Det Tuss inte tänker på är att om man vill göra EU mer deomkratiskt, så måste Sverige ge upp mer av sin nationella demokrati. Men då kommer det att heta att vi ger upp vår demokrati och skickar det till Bryssel istället, så då blir inte det heller bra. Men det är klart att det är enkelt att vilja äta kakan och ha den kvar. Hur moget är det förresten att säga som Tuss:"Äh, jag skiter i er" ?

Anonym sa...

Varför skulle det finnas en konflikt mellan svensk demokrati och Europeisk? Och, kanske mer viktigt, vad kan bli värre? EUs lagar har ju redan, åtminstone på pappret, högre prioritet än våra egna.

För övrigt: som du kanske märker så betraktar jag EU-projektet som så gott som oförbätterligt. Anledningen till att jag nämner demokratifrågan inom unionen är för att jag angriper retoriken i "använd din demokratiska rätt!". Jag argumenterar alltså inte riktigt utifrån mig själv, och det är därför "ha kakan/äta kakan"-problemet verkar dyka upp.

Paul Stjernberg sa...

Om EU ska fungera bättre än vad det gör idag, så kräver det att vi ger EU mer makt. Det är priset vi får betala. Med tanke på hur många lagar som har sin grund i EU-beslut så blir det faktiskt ännu viktigare att rösta i valet till Europaparlamentet. Men vill du ge bort din röst till Piratpartiet eller Sverigedemokraterna, så visst...Dessutom är det väldigt lätt och bekvämt att säga att inget någonsin komer att bli bättre, inte är det särskilt konstruktivt heller.

Mikusagi sa...

Jag röstade på Piratpartiet :o

Paul Stjernberg sa...

Dessutom finns det gott om alternativ om du är EU-motståndare. Du kan rösta på miljöpartiet. Vänsterpartiet har som officiell ståndpunkt att Sverige ska lämna EU, men ställer ändå upp i EU-valet. Längre vänsterut finns Arbetarinitiativet. Är du nyliberal EU-motståndare(jo, sådana finns också) kan du rösta på Piratpartiet.

Mikusagi sa...

PP är inte liberalt D:

Paul Stjernberg sa...

Visst är det mycket, mycket bättre att rösta på Piratpartiet, som åtminstone har vissa sympatiska idéer, än Sverigedemokraterna. Men att de skulle vara politiskt neutrala är rent ut sagt skitsnack. En av deras mest hängivna anhängare är den nyliberala bloggaren Henrik Alexandersson. Isobel Hadley-Kantz (tror jag hon heter) som är liberal krönikör på Expressen har berättat att hon har röstat på Piratpartiet. Bägge skulle annars ha röstat på moderaterna har dem själva berättat, men FRA-omröstningen och IPRED-lagen fick dem att ändra sig. Författaren Lars Gustafsson, som alltid stått till höger, har berättat att han har röstat på Piratpartiet. Jag är övertygad om att det finns fler borgerliga väljare som väljer att proteströsta på just Piratpartiet.Varför skulle dessa personer rösta på ett parti som inte är liberalt ? Piratpartiet är inget vänsteralternativ, punkt slut

Paul Stjernberg sa...

Miljöpartiet hävdade ju också till en början att de vare sig var höger eller vänster, men med tiden tvingades de inse att de hade mer gemensamt med vänsterblocket än med högerblocket. Samma sak med Piratpartiet:De kommer förr eller senare tvingas inse att deras främsta väljarbas är missnöjda borgerliga väljare.

Mikusagi sa...

Det finns både blåa och röda inom PP. De flesta jag har stött på som varit PP-aktiva på ett sätt eller annat har varit vänster. Möjligen alla, jag har liksom inte frågat alla. Alla jag har pratat med har varit vänster i alla fall.
Jag var på en manifestation för länge sedan (2007 tror jag) och då var det lite bu-rop när en från ett blått ungdomsförbund skulle tala. Lite dålig stil tycker jag men ajja. I publiken var det många röda fanor.

Paul Stjernberg sa...

Självklart finns det människor som står till vänster som röstar på Piratpartiet. Vad jag hävdar att Piratpartiet inte är ett vänsteralternativ utan att det är ett parti där människor som står både till höger och vänster har ingått i en ohelig allians eftersom man råkar tycka lika i just den här frågan, även om det sker från olika utgågnspunkter. Man kan jämföra det med när ateisten och ordföranden i Humanisterna Christer Ström-någonting gick ihop med ett antal kyrkliga ledare och skrev ett upprop gällande lagen om könsneutralt äktenskap. De människor som händelsevis skulle råka tro att Piratpartiet är ett vänsteralternativ är helt enkelt lurade. Varför skulle Piratpartiet vilja ingå i den liberala gruppen i Europaparlamentet annars ?

Mikusagi sa...

Det är ett enfrågeparti och frågan rör både vänstern och höger. Liberalt bara i den mening att "liber" betyder "frihet".

"Planen är att gå med i den grupp som vi bedömer ligger närmast oss i våra frågor (troligen endera den gröna eller den liberala gruppen), och sedan inom gruppen fokusera all vår energi på medborgarrättsfrågorna och på att få Europa att välja rätt väg in i det framväxande informationssamhället." (http://www.piratpartiet.se/eu)

"För att kunna enas som rörelse tar vi inte ställning i andra politiska frågor som inte har samband med de principer vi här deklarerat. Vi förenar oss kring värnet om rätten till ett privatliv och kritiken av upphovsrätt och patent."
(http://www.piratpartiet.se/principer)

Paul Stjernberg sa...

Kanske har jag fel när det gäller inriktningen, men förr eller senare kommer Piratpartiet att ställas inför ett val:Antingen väljer man sida eller så blir det upp som en sol och ner som en pannkaka som junilistan. Vem bryr sig om junilistan idag ? Vill också passa på att göra två rättelser:Ordföranden för Humanisterna heter Christer Sturmark och den liberala krönikören på Expressen heter Isobel Hadley-Kamptz.

Anonym sa...

Jag sidesteppade debatten och röstade på Fi istället. Jag tycker fortfarande inte att valet att rösta är självklart, och jag har svårt att tro att min röst kommer att göra någon skillnad, men det kanske håller Sverigedemokraterna, om än inte unionens andra brunpartier lite längre bort.

Vad gäller att mer makt krävs för att unionen ska bli bättre så håller jag inte med: jag förstår helt enkelt inte vad mer makt skulle göra för nytta när det är unionens struktur och funktioner jag ifrågasätter (och, förstås, de andra ländernas inröstade partier).

Vad gäller piratpartiet så tror jag att du har både rätt och fel. Rätt så till vida att neutralitet mot en, så att säga, icke-neutral bakgrund innebär att man får samma färg som den, dvs. liberal. Men fel så till vida att jag inte tror att deras kärnväljare är missnöjda liberaler. Jag tror att många på fullt allvar ser det som att de står utanför höger-vänsterskalan och som att deras kärnfrågor verkligen har den särställningen som PP påstår.

Kanske kommer Piratpartiet att lyckas göra någon nytta, men jag tror inte det. Junilistan fick ju massor av röster i förra valet och vad lyckades de åstadkomma? Jag tror att det istället är mer effektivt att bekämpa IPRED med effektivare organisationer och genom att skriva nya och bättre fildelningsnätverk, eller genom att med nya tekniska lösningar göra frågan ännu svårare (till exempel som OFFsystem). Och, såklart, genom att ta debatten. EU måste ju lyckas omsätta sin politik i praktik, och det är där deras största svaghet finns.

Paul Stjernberg sa...

Nu så här i efterhand kan jag konstatera att åtminstone en av mina förutsägelser stämde:De personer som är EU-motståndare eller EU-kritiska och inte står till vänster politiskt, la sin röst på Piratpartiet. Enligt en undersökning som SVT gjorde så har åtminstone 12 procent av de som röstade på Piratpartiet är öppna med att de sympatiserar med Sverigedemokraterna. Detta är inget som Piratpartiet själva ska lastas för, men det bevisar min ståndpunkt. Mitt stalltips är fortfarande att PP ska satsa på denna politiskt hemlösa grupp om de inte vill sluta som junilistan som bara nästan lyckades ta sig in, om man ska vara generös.

Mikusagi sa...

Det bevisar ingenting, 12% är knappast någon majoritet. Sedan om majoriteten av väljarna är höger eller vänster borde inte heller spela så stor roll eftersom PP bara yttrar sig inom ett område. Inte en fråga men ett område. Det har inte med skatter att göra, t.ex.
Sedan har jag svårt att tro att så många av väljarna skall vara höger, har som sagt inte känt av några högersympatier när jag pratat med pirataktivister. Men det är kanske de som röstade på PP men inte engagerade sig.

Kan vi släppa det här nu?

Paul Stjernberg sa...

Märk väl att jag sa "röstade", inte "engagerade sig i". Men absolut, nu släpper vi det här.