Pages

13 februari, 2009

Veckans undran 4

Idag har jag funderat lite på sociala regler. Sådant är svårt, det fungerar så olika från grupp till grupp. Eller person till person till och med.

Jag mindes tillbaka till en dag då jag var hemma hos en vän. Jag är rätt dålig på att sitta på stolar, så vi satt på en matta när vi pratade. Som en följd av min ovilja att titta på folk när jag pratar, eller när de pratar med mig, intresserade jag mig för mattans mönster och kunde inte låta bli att dra med handen över figurerna på mattan och känna efter hur de skiljde sig åt. Jag hittade väl tre hårstrån eller så, och vid varje fynd utbrast jag överraskat "Åh! Ett hårstrå!" (för jag är fyra år i själen).

När jag tänker tillbaka på den här händelsen har jag anledning att tro att det inte var helt uppskattat.

Är det rent allmänt förbjudet att tafsa på folks mattor? Jag har inte lärt mig det här eftersom jag aldrig har suttit på någons matta förut (förutom när jag har lekt) då folk brukar fylla sina mattor med möbler. Dessutom brukar andra envisas med att sätta mig på en stol eller dylikt.

Mikusagi


Läs även andra bloggares inlägg om , , , ,

4 kommentarer:

trollhare sa...

Det är nog inte förbjudet att tafsa på mattor generellt. Däremot får folk lätt för sig att man inte lyssnar och därmed inte bryr sig om dem, om man inte beter sig som de tror att alla beter sig när man koncentrerar sig: Att se den andra i ögonen och att avstå från att ägna uppmärksamhet åt andra saker är två viktiga moment i det.

Dessutom tror jag att en del människor skulle tolka det som att du tycker att det är smutsigt hemma hos dem, och att de var dåliga på att städa. Och av någon anledning förknippas smuts och stök med någon slags omoral.

Mikusagi sa...

Ja... jag brukar titta ibland, men under ett helt samtal? Nej, det känns så konstigt då. Det skulle jag bara göra med någon jag inte kände så väl. Med folk en inte känner måste en vara beredd att vara lite obekväm.

Ja, jag tror att det efter tredje hårstråt blev tolkat som att jag tyckte att det var smutsigt
även fast jag försäkrade att jag tyckte att det var konstigt att det enda jag hittade var tre hårstrån. Att jag tyckte att det var rent.

Tyvärr lyssnar folk hellre på vad du gör än på vad du säger :/

Förken violett sa...

haha jaaa.. usch att kolla i ögonen. håller dock med om att när man pratar med folk man inte känner så bra så får man stå ut. fast även då ska man inte kolla hela tiden. då anses det vara obehagligt för den andra...

Mikusagi sa...

Ja, det är knepigt det där.