Pages

10 maj, 2007

Förlåtelse, abort och lite homosexualitet

Oj, vad trevligt att folk reagerar på det jag skriver (ett tecken på att ni läser)! ^__^

Nu känner jag att jag måste fortsätta skriva om abort och om kyrkan, jag kan ju inte lämna det så här!

Innan vi kommer till ämnet abort, tycker jag att vi skall ta upp ämnet förlåtelse. Katoliker är, liksom ortodoxa och protestanter, kristna.
Jesus bad om förlåtelse för de som torterade honom, även fast de själva inte bad om det. Borde inte alla hans efterföljare då också förlåta de människor som gör fel, även om "felhandlarna" själva inte har bett om det?
I kyrkan har jag lärt mig att älska alla mina medmänniskor, även mina fiender. Jag skall älska mina fiender som inte ber om att bli älskade och inte ber om ursäkt för vad de gör. Ja, det är svårt att älska sina fiender, människan är inte felfri, men man kan i alla fall försöka.
Ingen bannlyser mördare, våldtäktsmän eller bankrånare från kyrkan. Man kan bli sparkad från sitt arbete, utkastad ur sitt land, men i Guds hus är man alltid välkommen. Har jag fel i det jag säger?

Nu till abort. Jag är för fri abort.
Ni vet bläckfiskar? Jag har hört att vissa arter av bläckfisk är intelligenta som treåringar. Treåringar! Vem skulle anklaga mig för att vara en mördare om jag dödade en bläckfisk? Kanske en militanta veganer, men ingen annan.
Ja, ni kan klaga på mig för att jag inte tycker att människor är viktigare än djur. Varför skulle jag tycka det? Bara för att jag är människa? Jag är också svensk, tjej, asexuell, nörd... så jag borde också tycka att svenskar är viktigare än egyptier, tjejer viktigare än killar, asexuella viktigare än sexuella och nördar viktigare än fjortisar?
Liv är viktigt. Liv skall man värna om. Vad är liv? Är det omoraliskt att amputera ett ben? Benet består ju av massvis med levande celler som dör om benet amputeras! Är det omoraliskt att döda en spindel? (bortse från det där med regn) Spindeln är en levande varelse. Är det omoraliskt att äta kött? Här kanske vissa säger att ja, det är det, och det kan jag förstå.
En stackars gris som blir misshandlad och sedan klumpigt slaktad.
Ett embryo som inte vet att den har ett liv, blir aborterad och dör utan minsta ångest.

Det är självklart att det är värre att mörda en nu levande person som har ett liv med framtidsplaner, än att döda en klump med celler som guppar i någons mage.
Det är klart att det är värre att våldta en person och därmed orsaka ångest, skuldkänslor och skador som hen kanske aldrig återhämtar sig ifrån, än att avlägsna något som ännu inte har blivit en människa.
Sedan kan man ju säga att det fortfarande är hemskt att döda ett embryo ( / foster ), men det finns ju många saker som är värre.

Bättre att värna om det som finns än att värna om det som inte finns.

Nu minns jag inte alls vad gratistidningarna sade om de där gubbarna som det valdes mellan när det skulle bli ny påve, men jag har för mig att den som inte blev vald stod upp för någon minioritetsgrupp. Jag har för mig att det var homosexuella, men jag är inte säker (därför skrev jag "typ" i förra blogginlägget).
Angående homosexualitet och synd och allt det där
så är det väl inte någon mening med att jag tar den debatten? Den har redan tagits tusen och åter tusen gånger.
Bibeln är felöversatt, sägs det, man menar att äldre herrar inte skall ligga med yngre pojkar. Jag vet inte var jag har hört det, så det är ingen punkt jag skall lägga någon större tyngd på.
En man får inte ligga hos en man som han ligger hos en kvinna, eller vad Bibeln nu säger. Män har inga vaginor, en man kan inte ligga med en man som han ligger med en kvinna. Det går bara inte.
Bibeln säger att vi inte får äta skaldjur. Dömer påven ut alla som äter räkor? Jag tror faktiskt inte det (fast jag har inte frågat honom o.o).
Ja, ni vet. Så där kan man hålla på. Jag orkar inte. Homofober kommer väl fortsätta vara homofober vad jag än skriver.

Förresten, hitta på ett låtsasnamn istället för att gå under "Anonymous". Det är fett irriterande.

Mikusagi

11 kommentarer:

Arla sa...

<33 Autograf plx?

Asbra skrivet. Varenda mening övertygade mig. ... eller de hade gjorde det om jag inte redan var övertygad.

Mikusagi sa...

MEN ARLA DIN LILLA FANGIRL!
Jag skall krama dig!

Tomas sa...

Jag vill bara påpeka att man inte automatiskt är homofob för att man hävdar att Gud förbjudit homosexualitet. Personligen förstår jag inte alls vad problemet med homosexuella är, och har inget problem med att umgås med homosexuella. Men det finns ingen tvekan om att min religion (Islam) förbjuder utlevd homosexualitet.

Så vad gör jag? Jag kan inte hävda att Islam inte förkastar homosexuella, det vore lögn. Men jag kan välja att fokusera på andra delar av budskapet som jag anser viktigare. Har jag fel så får jag ta mitt ansvar på domedagen... ;-)

Anonym sa...

"Ni vet bläckfiskar? Jag har hört att vissa arter av bläckfisk är intelligenta som treåringar. Treåringar! Vem skulle anklaga mig för att vara en mördare om jag dödade en bläckfisk?"

Beror på vad man baserar människovärdet, om man baserar det på intelligens som du gör i exemplet då är alla människor inte lika värda då alla människor inte är lika intelligenta.

Och de ofödda barnen är några som redan finns....annars finns det inget att ta bort.

Bibelöversättningar har ingenting med det du skriver att göra, bibeln är skriven på grekiska och hebreiska och kyrkan har inte nån annan åsikt i frågan även om man kan dessa språk....det handlar om Guds instiftande av äktenskapet...en text du inte refererar till.

Skaldjur - en regel i det gamla förbundets lag som du kan läsa i Bibeln inte är det förbund som kristna lever under...judarna däremot som har den gamaltestamentliga lagen äter inte skaldjur.

Mikusagi sa...

Nineve - Jag har då hört en och annan kristen som är emot och för ditt och datt och då tar exempel från GT som bevis eller argument.

Anonym sa...

Det tror jag knappast, visa mig ett exempel.

Cecilia sa...

Ojoj...Mikusagi, jag är själv katolik, troende sen ja...barnsben. Även jag kan skriva under på att det finns många kristna som använder sig av GT i sin argumentering. Jag är liksom du för fri abort, jag är inte homofob. Kort sagt; bra inlägg.....

Anonym sa...

Blir ett fel inte lika fel om man gör ett annat fel? Om jag dödar en spindel eller bläckfisk gör väl inte det dödandet av ett foster mer rätt?
Hur du ser på förståndhandikappade törs jag knappt tänka på om du menar att människovärdet sitter i intelligensen. Medlemar i mensa är mer värda en andra eller?

Milda matilda vilken planet är du född på?

Mikusagi sa...

Förståndshandikappade kan också tänka och känna, och de är mycket mer "utvecklade" än embryon.
Jag har så svårt för att tycka att jag skall försvara något bara för att det innehåller mänskliga gener men skall helt dissa något annat som kan lida precis som vi. Det är ungefär som att säga att det är okej att förslava människor av en annan ras.

Mikusagi sa...

Fegis som är anonym, inte ens med ett låtsasnamn, och ändå går till angrepp.

makusigu sa...

angående homosexualitet så finns det bibelverser om homosexualitet i NT också. (Rom 1:26,27)