Pages

08 januari, 2007

Besök på biblioteket - tankar kring kvinnofrågor

På biblioteket jag var på i söndags, fanns en kategori som hette "Kvinnofrågor" vilket var Uhj om jag inte minns fel. Kvinnofrågor. Boken "Men män då?" var där, och om de hade haft boken "Det första könet (?)" hade den stått där, den med, gissar jag.
Jag tycker att kategorin skall heta "genusfrågor". Möjligtvis "könsfrågor"... men jag föredrar "genusfrågor".

Det är förresten lite problematiskt med mitt projektarbete just nu. För er som inte vet, eller inte kommer ihåg, kan jag berätta att jag skriver om könsroller. Jag skulle egentligen skriva om queerteori men... ja det utvecklade sig till något annat.
Det är svårt att hitta fakta. Jag försökte hitta böcker som handlar om hur man lever i olika länder men jag vet inte vad man skall söka efter då, vilken kategori sådant ligger under. På biblioteket hänvisades jag till kvinnofrågorna direkt.
Kvinnofrågor... feminism är endast en kvinnofråga? Artiklar om intergender fanns brevid allt också. Är intergender en kvinnofråga?

Ja, så klart, för bara kvinnor är viktiga när det gäller könsroller. Mannen är det normala. Man behöver bara ägna sig åt kvinnofrågor om man vill åt jämställdhet eller det motsatta. Mannen är som mannen är. För det finns inget som heter mansfrågor. Kvinnorollen skiftar. Ibland är kvinnan ledare, ibland slav, ibland krigare, ibland husmor, ibland hora, ibland idiot. Det är väl så att mansrollen alltid har varit den samma? Annars skulle mansfrågor finnas, eller genusfrågor.

Mikusagi

6 kommentarer:

The Pale Green Woman sa...

Välkommen till verkligheten.

Mikusagi sa...

Biblioteket är väl inte verkligheten?

The Pale Green Woman sa...

Tyvärr speglar det nog verkligheten rätt bra. Det är precis som du säger, mannen är norm. Det normala är en man i 35-50 års ålder, vit, lever i västvärlden, har familj och kör japansk eller tysk bil. Allt annat än det är avvikelser. Känns det som i alla fall.

Mikusagi sa...

Jamen på biblioteket skall man kunna hitta böcker på ett vettigt sätt.
Jag vet att mannen är norm idag.
Det har inte med böcker att göra tycker jag. *blir irriterad på biblioteket*

Först ändrar vi om i biblioteket, sedan förbättrar vi samhället. Låter bra, tycker jag.

The Pale Green Woman sa...

Håller tummarna! :-) Risken finns att du får skriva några nya böcker till bibblan, men du är ju liksom på gång nu så det ordnar sig nog :-)

Arla sa...

Oj vad rätt du har! Våga inte utesluta detta från projektarbetet!