Pages

26 december, 2006

Projektarbetet - funderingar kring genus

Könsroller... vad är det som gör att vissa lever efter strikta mallar? Vem har format mallarna? Varför kan j-rockare fangirlskrika över androgyna japaner som slickar på varandra? Varför är det just bögar som stajlar folk i Fab 5? Varför skriver tidningarna att män inte kan köpa julklappar? Varför får pappa strumpor och slips medan mamma får grytlappar och dukar?
Är kvinnan den svagare i alla kulturer? Finns det bara två genus? Finns det någon kultur där man får välja genus själv? Varför rosa till flickor och blått till pojkar? Varför inte tvärtom? Varför är inte kjolen ett könslöst klädesplagg? Förr i världen, när kvinnorna inte fick gå i byxor, hur gjorde man då ifall man var i Norrland och det var tjugo minusgrader?

Jag har inte skrivit något än men jag försöker få igång tänkandet...

Mikusagi

2 kommentarer:

The Pale Green Woman sa...

Ojojoj nu ställer du sådär jättemånga svåra frågor på en gång igen. Kan bara svara på en del av kjolfrågan. Faktum är att en lång tämligen vid yllekjol kan vara varmare än byxor. Om man har stövlar och rejäla strumpor så. Det blir luft under kjolen som blir varm. Det är marigt att åka pulka i men ska man bara röra sig lite mer i promenerande takt eller så så är kjol väldigt bra.

/Yllekjolsfantast

Mikusagi sa...

Åh. Jag borde kanske testa en yllekjol någon dag.