Pages

05 juli, 2014

FinlandOm Tove Jansson hade levt så hade hen fyllt 100 år i år, vilket är lite speciellt så för att fira det åkte jag, Vide och Jacko till Finland på semester.


På båten dit bodde vi i en liten hytt med världens smalaste sängar, och toalett hade vi inte heller så vi fick borsta tänderna tillsammans med främlingar. Det finns inte mycket att äta där men vi hittade pandalakrits och grillchips som var veganska (men jag tror att chipsen kunde innehålla spår av mjölk), och det står en sig ju rätt länge på. På kaféet fanns det frukt, men det hade vi smugglat med oss redan (säg inget till någon).

Första stoppet: Åbo. Alla sov, allting var stängt, så vi roade oss vid floden. Vi försökte oss på mataffären där nog kassörskan blev lite irriterad på oss (men visade det inte utan var ytterst vänlig) eftersom vi inte hade vägt våra grejer. Tydligen ska en väga brödet, frukten och grönsakerna själv och sätta streckkoder på.

Vår plan var att klättra (nej, gå, men vägen var brant) upp till ett slott men när vi kom upp så märkte vi att det var typ ett fabriksområde och inte alls ett slott.

Vi ville se gamla Åbo, den enda delen som finns kvar efter branden 1827, men det är tydligen inte öppet dygnet runt utan vi möttes av en stängd grind.


När biblioteket äntligen öppnade så rusade vi dit! Pga vi gillar bibliotek. De hade en liten utställning med luckor där de hade byggt upp scener med karaktärer från Tove Janssons böcker om Mumindalen.
Sedan for vi vidare till Nådendal, där Muminland ligger. Muminland är det dyraste Mumin-äventyret du kan ägna dig åt. Först kostade parkeringen €8 men då ingick i alla fall resa med buss (till alla i bilen) till Muminland (som inte ligger vid parkeringen), sedan kostade inträdet jag vet inte hur många pengar! Och väl där inne är all mat och godis jättedyrt, men det finns ändå inget veganskt så det behöver en ju inte tänka på egentligen.
Vi hade kokat pasta dagen innan och haft stående i bilen, sedan hade vi i tomat, bönor och avokado på plats och så blev det en jättegod och bra lunch! Det fanns en strand som det var trevligt att äta på, förutom att det kom fåglar och ville ha mat (mata dem inte!).

 På Muminland kan du fotografera dig med Muminkaraktärerna, gå in i Muminhuset och titta på teater. En kan också gå en upplevelsepromenad och följa en berättelse som står skriven i svartskrift på finska, svenska, engelska och förmodligen ryska och japanska också. För nördarna är detta en något störig sagostig eftersom att den inte följer böckerna. Det är rätt mycket som är störigt för nördarna, som att Muminmammans barkbåtar har blivit plastbåtar, att barometern har ändrat färg och att det finns en brandstation(?!?!?).

På vägen tillbaka till bussen så gick vi igenom Nådendals gamla kvarter med fina hus, det gör en på 7 minuter om en inte går in i butikerna så det kan en mycket väl passa på att göra när en ändå är där!


Nästa stad: Tammerfors!
Här fanns Taidemuseo med Muumilakso, alltså Mumindalen, med originalteckningar av Tove Jansson och miniatyrer byggda av Tuulikki (och ibland Tove och Toves mamma). Det fanns häften att låna som guidade oss igenom utställningen och var allmänt trevliga (eftersom att allt följde böckerna). Jag rekommenderar starkt detta resmål istället för Muminland!

Vi såg också fram emot att se Handelsboden, som förekommer i Kometen kommer. Men när vi kom dit så upptäckte vi att det var som en vanlig souvernirbutik och inte alls som i boken :( De sålde inte ens speglar med rosor på baksidan. Eller saft. Eller byxor!

Anyway, vi sov på ett vandrarhem och lagade det mesta av maten själva (under hela resans gång så åt vi restaurangmat två gånger) och en del av maten hade vi med oss från Sverige.

Vidare till Helsingfors där vi stannade hela två nätter!
Här är skyltarna tvåspråkiga vilket förenklade för oss så länge vi hade tvåspråkiga kartor, men ibland följde vi en finskspråkig karta och då hjälpte det inte ett dugg att det fanns svenska gatunamn på skyltarna också. Det är faktiskt rätt svårt när alla gator heter typ Kapsokatu.

I Helsingfors fanns en kyrka som var typ under marken. Eller nej men den var liksom inmurad i ett stenrös eller jag vet inte. Jag vet bara att vi hade svårt att ta oss dit för vi kom tydligen från fel håll och stod plötsligt vid kyrkans tak? Och var tvungna att klättra ned till ingången, och det var tydligt att det inte var meningen att en skulle gå den vägen för det var en utmaning.

 Om en gillar kyrkor eller annorlunda arkitektur så kan det vara roligt att besöka den. Inträdet är i alla fall gratis. [Skriv vars den ligger]

Dagens höjdpunkt var konstmuseet Ateneum med Tove Janssons tavlor, från barnteckningar, tavlor skapade under studietiden till de senare tavlorna. Jag tror att vi var där en och en halv timme men jag hade kunnat spendera dubbelt så mycket tid där om jag var äten och utvilad. Vissa av Janssons tavlor känns det som att jag kan trilla in i, andra är bara så spännande eller underliga eller fulla av detaljer att jag måste titta på dem länge. Vi såg bilder med tidiga mumintroll, där var de svarta med röda ögon och såg läskiga ut. Jag såg även en senare tavla där Muminmamman var målad gul och jag fick då låta bli att vara sur på Muminland som också avbildade Muminmamman som gul (i böckerna är alla mumintroll vita). Men jag tänker att det bara var en konstnärlig frihets-grej, när en målar tavlor får en göra lite som en vill med färgerna.

Utställningen om Tove Jansson tog 13 rum i anspråk, där fanns muralmålningar, satirteckningar, självporträtt och en mysig målning som föreställde Tuulikki. Dessutom fanns några miniatyrer även här.
Jag skulle så gärna visa er hur utställningen såg ut, men det var fotoförbud. Inte sålde de bilderna som vykort heller så här sitter jag och googlar på Ensittaren/Erakko, Nuremberg och Landskap - picknick utan någon större framgång (eller jo, en liten version av Ensittaren har jag hittat). Om de nu ska ha fotoförbud så kan de väl ge oss ett annat sätt att ta med bilderna hem?

Ateneum hittar du på Brunnsgatan 2, och de har studentrabatt och accepterade med glädje våra svenska studentkort.

 Det regnade så vi åt lunch i en lekpark under ett litet tak.

 Argh den hamnade snett och jag orkar inte rotera nu! Okej, men i alla fall så fanns det en kedja som heter Kippo och de säljer frozen yoghurt. Den veganska varianten smakar som mjukglass! Så tips för alla veganer som saknar mjukglass. Men det är inte billigt.
Vi var på den i ett köpcentrum - Forum - och där fanns också en Muminbutik!
 Hittade du inte de sängkläder eller vykort du ville ha på Muminland så finns de kanske här. Muminprylar är alltid skitdyrt så sådana här butiker är mest en rekommendation för fönstershopping.

Inga kommentarer: