Pages

29 maj, 2014

Det är inte progressivt, det är gammalt och unket

"Corren utklädda till transor för en dag" är rubriken på Journalisten.se. Det står att de blev inspirerade av några skolelever som hade haft nå könsöverskridardag.

– Vi skojade på morgonmötet om att vi på tidningen borde göra något liknade och beslutade att tisdagen veckan därpå skulle vara transtisdag, för att utmana våra egna gränser, utmana könsrollerna, säger Correns chefredaktör Charlotta Friborg.

Skojigt!

Det var stor munterhet på morgonmötet. 

Ja, det förstår jag det, så kul som ni hade!
Män i kvinnokläder är en gammal favorit i farser och spex!

Kommer transtisdag att vara något återkommande?
– Tror inte det. Nu talar vi om att ha ett fantasytema och klä ut oss till alvar och vättar. Under en period hade vi färgtema en dag i veckan. När alla regnbågens färger var uttömda gick vi över till blommigt och randigt. Det har varit olika hyss genom åren på Corren.

Transpersoner ena dagen, vättar andra. En får väl klä ut sig till vilket sagoväsen en vill?

Men alltså,

  1. Säg inte "transa" eller "transor". Det är ett nedsättande ord, ett skällsord. Använd det inte om du inte själv definierar dig som transa eller om det är om en person som du är helt säker på vill att du kallar den transa.
  2. Vem som helst får leka med sitt könsuttryck och testa sina gränser, jag stöttar och uppmuntrar sådant. Men, när det blir till en maskerad där en klär ut sig till "de där transpersonerna", de andra, då blir det riktigt äckligt. Vi är inga sagofigurer ni kan klä ut er till! Det här är så exotifierande att jag får ont i magen. Ni missar målet! 
  3. ATT VARA TRANS ÄR INGEN TEAM-BUILDINGSÖVNING!


Gör aldrig något sånt här "hyss" igen tack!

Hör även P1s inslag där Lukas Romson förklarar varför det är problematiskt att ha såna här temadagar.

Mikusagi.

Inga kommentarer: